Menü

Legfrissebbek

Tarte Tatin (Fordított almatorta)

pic

Hozzávalók:

a tésztához:
15 dkg finomliszt
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 db tojássárgája
1 csipet só
0,5 db citrom  reszelt héja
a karamellás almához:
4 db közepes alma (savanykás)
1 dl víz
8 dkg cukor
1 kiskanál rumaroma
2 dkg vaj
0,5 evőkanál vaj (a forma kikenéséhez)
1 evőkanál porcukor (a szóráshoz)


 

Elkészítés:

A hozzávalókból gyorsan összeállítjuk a tésztát, amit folpackba csomagolva a hűtőbe teszünk 1 órára. A sütőt előmelegítjük 190 ° fokra. Egy kis fazékban felforraljuk a vizet, hozzáadjuk a cukrot és erős tűzön, hogy a víz elpárologjon, aranybarnára karamellizáljuk. Óvatosan hozzákeverjük a rumaromát és a vajat. Egy formát kikenünk vajjal, majd beleöntjük a karamellát. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, felnegyedeljük és kimagozzuk, majd a cikkeket a karamell tetejére sorakoztatjuk. A tésztát lisztezett deszkán akkora kerek lappá nyújtjuk, amekkora a formánk mérete. (kb. 24 cm átm.) Beborítjuk vele az almát. Előmelegített sütőben 35 perc alatt aranybarnára sütjük a tortát. Még forrón tálra borítjuk, ha kissé kihűlt, porcukorral meghintjük.