Menü

Legfrissebbek

Kürtöskalács (Limara receptje)

pic

Hozzávalók:

a tésztához:
50 dkg finomliszt
1 mokkáskanál só
3 evőkanál cukor
1 db tojás
3 dl tej
2 dkg élesztő
5 dkg olvasztott vaj
a kenéshez:
5 dkg olvasztott vaj
kristálycukor
(aki szereti: fahéj, darált dió, vaníliás cukor, kókuszreszelék, stb.)

 

Elkészítés:

Kenyérsütőgéppel készítettem el a tésztát. A vaj kivételével az összes hozzávalót az üstbe mértem, elindítottam a dagasztás programot. Kb. 10 perc után adtam hozzá az olvasztott vajat. Megvártam, míg alaposan beledolgozza, majd kikapcsoltam a gépet, és 30 percig hagytam pihenni a tésztát. Ezalatt előkészítettem a "sütőformákat" . A papírtörlő gurigákat már jó ideje gyűjtögetem erre a célra. Becsomagoltam őket alufóliával, 6 db kellett ennyi tésztához. Megolvasztottam 5 dkg vajat és egy ecsettel bekentem a fóliázott hengereket. A közben megkelt tésztát lisztezett felületre borítottam, és kb. 4-5 mm vastagságú téglalapot nyújtottam belőle. Pizzavágóval 2 cm széles csíkokra daraboltam. Feltekertem őket a hengerekre, úgy, hogy egy kis rés maradjon közöttük. Ezután a munkalapon néhányszor végig gurítottam őket, így eltűntek a rések. Egy tálcára apróbb szemű kristálycukrot szórtam. A maradék olvasztott vajjal lekentem a tésztákat, és megforgattam a cukorban. Sütőpapírral bélelt tepsire tettem, egyszerre csak hármat, hogy bőven maradjon hely közöttük. A sütőt ezalatt grill fokozaton felmelegítettem. A középső rácsra toltam a tepsit. 2 perc után fordítottam kicsit a tésztákon, 2 perc múlva megint és megint. 8-10 perc alatt vékony, roppanós karamellréteg képződött. Folyamatosan figyelni kell, gyorsan megéghet a cukor. Amikor kivettem a sütőből talpára állítottam a hengereket, 2 percig hagytam pihenni. Utána könnyen ki lehetett húzni a gurigákat. Ilyenkor még a karamell kicsit olvadt, ismét meg lehet forgatni kristálycukorban, akár ízesítettben is (dió, fahéj, vanília). (Annyit változtattam Limara receptjén, hogy nem papírhengerre, hanem kürtöskalácssütő farudakra tekertem a tésztát, - piacokon is lehet kapni - és 210 fokon (grill-légkeverés funkció) sütöttem.)

(Limara: http://www.limarapeksege.hu/2011/05/kurtos-kalacs.html)