Menü

Legfrissebbek

Mákos krémes

pic

Hozzávalók:

a mézes tésztához:
30 dkg liszt
10 dkg porcukor
7 dkg vaj
2 db tojás
1 evőkanál méz
1 kiskanál szódabikarbóna
a mákos piskótához:
15 dkg kristálycukor
15 dkg liszt
6 db tojás
3 evőkanál víz
0,5 dl olaj
10 dkg darált mák
1/2 tasak sütőpor

a krémhez:
1 db tojás sárgája
5 dkg cukor
1 tasak vaníliás pudingpor (főzős)
2,5 dl tej
15 dkg porcukor
25 dkg margarin vagy vaj
25 dkg mascarpone
1 kiskanál narancs vagy vanília aroma

 

Elkészítés:

A mézes tészta hozzávalóit összegyúrjuk, kettévesszük, és 2 lapot sütünk belőle. (A tepsi mérete kb. 40x28 cm) A mákos piskótához a tojássárgákat habosra keverjük 10 dkg cukorral, a vízzel, olajjal és a mákkal. A fehérjéket a maradék 5 dkg cukorral kemény habbá verjük. A mákos masszába óvatosan beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet és a felvert tojáshabot. A tepsit sütőpapírral kibéleljük, beleöntjük a piskótatésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. A krémhez a tojássárgát a cukorral, tejjel és pudingporral simára kikeverjük, és állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. A margarint/vajat a porcukorral, mascarponéval, narancs aromával habosra keverjük, végül apránként belekeverjük a kihűlt vaníliás krémet. Az egyik mézes lapot megkenjük a krém felével, erre ráhelyezzük a mákos piskótalapot, majd megkenjük a krém másik felével, és ráborítjuk a második mézes lapot. Tetejét porcukorral, vagy csokiforgáccsal szórhatjuk meg.