Menü

Legfrissebbek

Kávés-mogyorós krémkocka

pic

Hozzávalók:

a tésztához:
25 dkg liszt
15 dkg cukor
3 db tojás
1 dl langyos tej
5 dkg kakaó
1 evőkanál olaj
1 tasak sütőpor
a kávékrémhez:
5 dl tejszín
4 db tojás sárgája
15 dkg cukor
1 dl tej
1 kiskanál őrölt fahéj
10 dkg tört étcsokoládé
1 dl sűrű kávé
1 evőkanál zselatin
a mogyorókrémhez:
10 dkg porcukor
15 dkg amerikai mogyoró
10 dkg vaj
2 dl langyos tej
2 tasak vaníliás cukor
1 tasak vaníliás pudingpor
1 kiskanál zselatin
a karamellhez:
30 dkg cukor
3 dl tejszín
10 dkg vaj
csipet só
0,5 dl víz

 

Elkészítés:

A tojásokat kettéválasztjuk, majd a sárgáját a cukorral, olajjal, tejjel simára keverjük. Hozzáadjuk a kakaós, sütőporos lisztet és jól eldolgozzuk. (Az 1 dl tejnél én kicsit többet használtam.) A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan elvegyítjük a lisztes masszával. A masszát sütőpapírral kibélelt tepsibe (kb. 20X30 cm) simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd két lapra vágjuk. A kávékrém hozzávalóit a tejszín kivételével vízgőz felett, állandó kevergetés mellett krémesre főzzük, majd ha kihűlt hozzákeverjük a kemény habbá vert tejszínt. A tortaformába visszahelyezzük az egyik piskótalapot, a kávékrémet egyenletesen elsimítjuk rajta, a másik lappal lefedjük, és a hűtőbe rakjuk. A mogyorókrém hozzávalóit egy edénybe tesszük, állandó kevergetés mellett krémesre főzzük, hagyjuk kihűlni, majd egyenletesen elterítjük a tortán, és visszarakjuk a hűtőbe. (Én a recepttől eltérően felhasználás előtt, a mogyorót kissé megpirítottam, utána daráltam le. A vajat pedig nem főztem a krémmel együtt, hanem a már langyosra hűlt krémet kevertem habosra vele.) A karamellmázhoz a cukrot egy edénybe tesszük, hozzáadjuk a vizet, és közepes lángon, állandó kevergetés mellett aranybarnára karamellizáljuk, azután belerakjuk a vajat, a tejszínt, egy csipet sóval ízesítjük, és állandó kevergetés mellett krémesre főzzük. Hagyjuk langyosra hűlni, majd bevonjuk vele a tortát. Tálalásig - de minimum két órára - hűtőbe rakjuk.