Menü

Legfrissebbek

Dédi kedvence

pic

Hozzávalók:

20 dkg Ráma margarin
60 dkg liszt
15 dkg kristálycukor
2,5 dl tej
2 csg porélesztő
3 db tojás
2 db tojássárgája
1 kávéskanál só
1 kupica rum
1 csipet szerecsendió
1 db citrom reszelt héja
10 dkg cukrozott narancshéj
5 dkg cukrozott cseresznye
15 dkg mazsola
10 dkg egyéb cukrozott gyümölcs (sárgabarack, őszibarack, papaya, ananász)
Vaj vagy margarin a sütőforma kikenéséhez, porcukor a szóráshoz

 

Elkészítés:

Fél deci langyos tejben elkeverünk 1 kávéskanál cukrot, beleöntjük a porélesztőt és felfuttatjuk. A maradék tejben felolvasztjuk a margarint. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, az egész tojásokat, a tojássárgákat, sót, szerecsendiót, reszelt citromhéjat, kupica rumot, a tejben felolvasztott margarint és a megkelt élesztőt.  Robotgéppel vagy fakanállal jól kidolgozzuk, letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük. Amíg kel a mazsolát megmossuk, az aszalt gyümölcsöket apróra vágjuk. (Ha azt szeretnénk, hogy a süteményben a gyümölcsök puhák legyenek rummal ízesített langyos vízbe áztatjuk.) Ha a tészta megkelt, belekeverjük az aszalt gyümölcsöket, margarinnal kikent formába öntjük, majd újból kb. 25 percig kelesztjük. 175°-ra előmelegített sütőben, kb. 1,5 órát sütjük.  A kalácsot a formából kiborítjuk, kihűtjük, tetejét porcukorral megszórjuk.