Menü

Legfrissebbek

Kígyórétes

pic

Hozzávalók:

A tésztához:
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2 dl tej
10 dkg vaj vagy margarin
2 evőkanál cukor
1/2 kávéskanál só
1 db tojás
reszelt citromhéj
Az almás töltelékhez:
4 db közepes alma
1/2 csomag vaníliás pudingpor
ízlés szerint: cukor, fahéj
A meggyes töltelékhez:
400 g magozott meggy
1/2 csomag vaníliás pudingpor
ízlés szerint: cukor, fahéj
A kenéshez:
1 db tojás sárgája
1 teáskanál tej


 

Elkészítés:

Az almás töltelékhez az almákat meghámozzuk, lereszeljük. Egy lábosban ízlés szerinti mennyiségű cukorral 10-15 percig pároljuk, nem kell, hogy teljesen elpárologjon a leve. A pudingot kevés vízben elkeverjük, az almához öntjük, felforralva besűrítjük, végül fahéjjal ízesítjük. Langyosra hűtjük. A meggy esetében ugyanígy járunk el. A tésztához 100 ml langyos tejben, egy kávéskanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt és a maradék langyos tejjel (lehet, hogy nem kell mind) rugalmas tésztát dagasztunk. Langyos helyen lefedve duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát nyújtódeszkára borítjuk, kétfelé vesszük. Egy-egy téglalapot nyújtunk és fentről lefelé, késsel finoman megjelölve, 3 egyenlő részre osztjuk. Mindkét oldalt a középső harmadig ferdén, kb. 2 cm-enként bevagdossuk. Középső csíkra halmozzuk a tölteléket, a tészta tetejét és alját pedig visszahajtogatjuk - így sütés közben nem folyik ki a töltelék -. Ezt követően a két oldalon lévő tésztacsíkokat, mintha fonnánk, felváltva ráhajtogatjuk a töltelékre. A két rudat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 180 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
(http://citromhab.blogspot.hu/)