Menü

Legfrissebbek

Epres-rebarbarás pite

pic

Hozzávalók:

a tésztához:
12,5 dkg margarin
20 dkg liszt
6 dkg cukor
1 db tojássárgája
0.5 tasak sütőpor (6g)
0.5 tasak vaníliás cukor (5g)
1 evőkanál tejföl
0,5 db citrom reszelt héja
töltelékhez:
20 dkg eper
20 dkg rebarbara
15 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor
1 púpos evőkanál keményítő
a kenéshez:
1 db tojásfehérje

.

Elkészítés:

A töltelékhez az epret és a rebarbarát is megtisztítjuk, és kb. 2 centis darabkákra vágjuk. Hozzáadjuk a cukrot, és kb. negyed órát állni hagyjuk. Addig a tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Sütőpapírral kibéleljük a sütőforma alját, oldalát pedig vajjal kikenjük. A tésztából egy maréknyit félreteszünk, ebből lesz a rács a tetején, a maradékot pedig két folpack közt kinyújtjuk akkorára, hogy ki tudjuk vele bélelni a sütőforma széleit is. (Így nem ragad rá se a sodrófára, se a deszkára, és nem is fog eltörni, mikor a formába rakjuk.) A maradék tésztát kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk (érdemes ezt is két folpack közt), és ujjnyi vastagságú csíkokra vágjuk. A tésztacsíkokat egymásra merőlegesen, felváltva, a pite tetejére rakjuk. Egy-egy párhuzamos csík közt kb. 2 cm távolság legyen. A csíkok végeit a pite szélével összenyomkodjuk. A pite tetejét berácsozzuk. Ezután a pitét megkenjük a kissé felvert tojásfehérjével, és 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük. Megvárjuk, míg kihűl és szeleteljük.

(sutidoboz.hu recept)