Menü

Legfrissebbek

Meggyes pitetorta

pic

Hozzávalók:

a tésztához:
37,5 dkg liszt
20 dkg vaj/margarin
9 dkg cukor
1+1/2 db tojás
1 db citrom reszelt héja
a töltelékhez:
80 dkg magozott meggy
14 dkg cukor
1 mokkáskanál fahéj
1 tasak vaníliás pudingpor
1 dl hideg víz
a kenéshez:
1/2 db tojás
a szóráshoz:
porcukor

.

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit nagyon gyorsan összegyúrjuk, és egy órára a hűtőbe tesszük. A kimagozott meggyet a cukorral és fahéjjal felforraljuk, majd a tüzet mérsékelve 10 perc alatt összefőzzük. A pudingport a vízzel elkeverjük, a meggyhez öntjük, és besűrítjük vele. A meggyes tölteléket félretesszük hűlni. A tészta 2/3 részéből a piteformánknak megfelelő lapot nyújtunk, a formába simítjuk, úgy hogy a peremére is jusson. (Két folpack fólia között könnyebben ki tudjuk nyújtani a tésztát.) A tészta alját villával megszurkáljuk, és 200 fokra előmelegített sütőben halványsárgára elősütjük. A sütőből kivéve beleterítjük a meggyes tölteléket. A maradék 1/3 tésztából rácsot készítünk a pite tetejére, amelyet a maradék fél tojással lekenünk. Visszatesszük a sütőbe, és kb. 35-40 perc alatt készre sütjük. Tetejét tálaláskor porcukorral meghintjük.