Menü

Legfrissebbek

Málnakrémes charlotte

pic

Hozzávalók:

a piskótához:
9 db tojás
9 evőkanál cukor
9 evőkanál liszt
1 kisüveg málna/eper lekvár
a krémhez:
50 dkg mascarpone
4 dl habtejszín
30 dkg málna (lehet fagyasztott is)
8 dkg cukor
2 evőkanál porcukor
2 tasak zselatinfix
2 dkg étkezési keményítő
1 kiskanál vanília aroma

.

Elkészítés:

3 tojást szétválasztunk, a fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját habosra keverjük 3 evőkanál cukorral és 3 evőkanál liszttel. A tojássárgás masszába óvatosan belekeverjük a tojáshabot, és 180 fokra (légkeveréses 165 fok) előmelegített sütőben, sütőpapírral kibélelt tepsiben piskótalapot sütünk. A lapot a lekvárral megkenjük, és szorosan feltekerjük. Ezt a műveletet mégegyszer megismételjük, így két darab piskótaroládunk lesz. (Azért kell két részletben sütni, hogy vékony lapokat kapjunk, és a tekercsek ne legyenek túl vastagok.) A legutolsó 3 tojásból, a maradék lisztből és cukorból egy kerek tortalapot sütünk, majd erre ráhelyezzük a kibélelendő tálat, és körbevágjuk. A málnát leturmixoljuk, majd szűrőn áttörjük, hogy ne maradjon benne mag. A málnapürét a cukorral feltesszük főni, közben a keményítőt néhány kanál hideg vízzel elkeverjük, és besűrítjük vele a málnát. Amikor langyosra hűlt jól elkeverjük benne az egyik zseltainfixet. A mascarponét a porcukorral és a vanília aromával kikeverjük. A tejszínt felverjük, mikor a hab félkemény hozzáadjuk a másik tasak zselatinfixet is. A mascarponéba belekeverjük a málnakrémet és a tejszínhabot. A piskótatekercsekből kb. 1 cm vastag szeleteket vágunk, és kibélelünk vele egy gömbölyű aljú tálat. (A tálat célszerű folpackkal kibélelni, hogy a tortát könnyen kiboríthassuk.) A málnás krémet a piskótával bélelt tálba kanalazzuk, és a lekvárral megkent, kör alakú piskótalappal befedjük. Néhány órát hűtjük, hogy a krém kellően megdermedjen.