Menü

Legfrissebbek

Málnás alagút

pic

Hozzávalók:

a piskótához:
8 db tojás
8 evőkanál liszt
8 evőkanál kristálycukor
1,5 kiskanál sütőpor
2 evőkanál szódavíz/szénsavas ásványvíz
a krémhez:
30 dkg málna (lehet fagyasztott is)
50 dkg túró
4 dkg étkezési keményítő
2 dl habtejszín
10 dkg kristálycukor
1,5 tasak zselatinfix
kevés citromlé
a lekenéshez és szóráshoz:
2-3 evőkanál málnadzsem
porcukor

.

Elkészítés:

Először elkészítjük a piskótát: a tojásokat szétválasztjuk, a tojássárgákat a cukorral, majd a vízzel habosra kikeverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, a lisztet a sütőporral elkeverjük, majd a fehérje habot a liszttel váltogatva, óvatosan belevegyítjük a tojás sárgába. Egy kb. 30x32 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk, és a tésztát egyenletesen elsimítjuk rajta. 180 fokra (légkeveréses 165 fok) előmelegített sütőben aranysárgára sütjük. (kb. 20 perc) Néhány percig a tepsiben hagyjuk hűlni, majd a sütőpapírt lehúzzuk róla, és a tésztát a málnadzsemmel megkenjük. A málnából néhány szemet félreteszünk, majd a többit 5 dkg cukorral leturmixoljuk, szűrőn is átpasszírozzuk, hogy magok ne maradjanak benne. Elkeverjük a keményítővel és a málnaszörppel, majd a tűzhelyen besűrítjük. A túrót áttörjük, a maradék cukorral jó krémesre keverjük. A túró- és a kihűlt málnakrémet összekeverjük, ízesítjük citromlével, hozzáadjuk a zselatinfixet, végül óvatosan belekeverjük a keményre felvert tejszínhabot. Egy kb. 30 cm-es szilikon, vagy őzgerincformát folpackkal, majd a méretre vágott piskótával kibélelünk, (a leeső darab majd a befedéshez kell) egyenletesen elsimítjuk benne a tejszínes málnás krémet, közben a félretett málnaszemeket is beleszórjuk.  Tetejét befedjük a félretett piskótalappal, és legalább néhány óráig, de legjobb egy napig, a hűtőben dermesztjük. Tálaláskor a tetejét porcukorral hintjük meg.