Menü

Legfrissebbek

Túrós pite (pehelykönnyű)

pic

Hozzávalók:

a tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg vaj vagy margarin
25 dkg porcukor
2 db tojássárgája
1,5 evőkanál tejföl
1 tasak sütőpor
csipetnyi só
a töltelékhez:
1 kg túró
3 db tojás
10+5 dkg kristálycukor
2 evőkanál tejföl
2 dl tej
2 evőkanál búzadara
1 evőkanál étkezési keményítő
1 kiskanál vanília aroma
1 citrom reszelt héja
csipetnyi só
a kenéshez és szóráshoz:
kevés margarin vagy vaj
1 db tojás
porcukor

.

Elkészítés:

A túrótöltelékhez a három tojás sárgáját, a 10 dkg kristálycukorral, a vanííliával és az étkezési keményítővel simára keverjük. Apránként hozzáadjuk a tejet, állandóan kevergetve addig főzzük, amíg puding sűrűségűvé válik, majd kihűtjük. A túrót a tejföllel elkeverjük, hozzáadjuk búzadarát és a reszelt citromhéjat, végül pedig a kihűlt tojássárgás keveréket, és robotgéppel habosra kikeverjük. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és két cipóba osztjuk. Lisztezett munkalapon az egyik tésztát tepsi méretűre (kb. 25 x 35 cm) nyújtjuk, és a vajjal kikent tepsibe fektetjük. A maradék három tojás fehérjét az 5 dkg kristálycukorral és a csipet sóval kemény habbá verjük, óvatosan a túróhoz vegyítjük, majd ezt a krémet a tésztára simítjuk. Kinyújtjuk a másik tésztacipót is, és beborítjuk vele a tölteléket. A tetejét a felvert tojással lekenjük, és villával sűrűn megszurkáljuk. 190 fokra előmelegített sütőben, kb. 40 perc alatt szép pirosra sütjük. Mikor a tészta kihűlt, kockákra vágjuk és tetejét porcukorral meghintve tálaljuk.