Menü

Legfrissebbek

Mákos bejgli

pic

Hozzávalók:

a tésztához:
45 dkg liszt
12 dkg margarin
7 dkg zsír
5 dkg porcukor
1,5 dkg élesztő
1 db tojás sárgája
0,5 dl tejszín
kb. 1 dl víz
csipet só
a töltelékhez:
40 dkg darált mák
25 dkg kristálycukor
7,5 dkg zsemlemorzsa
5 dkg mazsola
1 db citrom reszelt héja
1 dl víz
a lekenéshez:
1 db tojás

.

Elkészítés:

A liszthez keverjük a sót és cukrot, jól elmorzsoljuk a margarinnal, zsírral és élesztővel. Hozzáadjuk a tojássárgát, a tejszínt és annyi vizet, hogy kemény, de jól nyújtható és feltekerhető tésztát kapjunk. Alaposan összegyúrjuk, és folpackba csavarva, minimum félórára a hűtőben pihentetjük. Pihentetés után a tésztát 3 egyforma cipóra osztjuk, és kb. 0,5 cm vastag, téglalapra nyújtjuk. A töltelékhez 1 dl a vizet a cukorral felforraljuk, majd belekeverjük a többi hozzávalót, és jól lehűtjük. A lapokat a szokásos módon, - azaz a két oldalán 2-2 cm-t szabadon hagyva - megkenjük a máktöltelékkel, és a két oldalt ráhajtva feltekerjük. Lekenjük felvert tojássárgával, és - hideg helyen - néhány órát hagyjuk megszáradni. Ekkor ismét lekenjük, de most már a kissé felvert tojásfehérjével, és egy éjszakára hideg helyre tesszük. Másnap a tetejét hurkapálcikával megszurkáljuk, hogy sütés közben a felesleges gőz távozni tudjon, és a tészta ne repedjen meg. 170 fokra előmelegített sütőben barnás-pirosra sütjük. (A kész sütemény jól fagyasztható.)