Menü

Legfrissebbek

Gesztenyés bejgli

pic

Hozzávalók:

a tésztához:
45 dkg liszt
12 dkg margarin
7 dkg zsír
5 dkg porcukor
1,5 dkg élesztő
1 db tojás sárgája
0,5 dl tejszín
kb. 1 dl víz
csipet só
a töltelékhez:
75 dkg cukrozott gesztenyemassza
1 db narancs reszelt héja
kevés rum/rumaroma vagy tejszín
a kenéshez:
1 db tojás
3 rúd/5090 kcal, 1 rúd/1696 kcal

 

Elkészítés:

A liszthez keverjük a sót és cukrot, jól elmorzsoljuk a margarinnal, zsírral és élesztővel. Hozzáadjuk a tojássárgát, a tejszínt és annyi vizet, hogy kemény, de jól nyújtható és feltekerhető tésztát kapjunk. Alaposan összegyúrjuk, és folpackba csavarva, minimum félórára a hűtőben pihentetjük. Pihentetés után a tésztát 3 egyforma cipóra osztjuk, és kb. 0,5 cm vastag, téglalapra nyújtjuk. A gesztenyemasszát annyi rummal, (aromával), vagy tejszínnel keverjük össze, hogy könnyen formázható, de ne túl lágy legyen. Hozzáadjuk a reszelt narancshéjat, és három egyenlő részre osztjuk. A kinyújtott tésztát a gesztenyekrémmel megkenjük, feltekerjük, és lekenjük tojássárgával. Hideg helyre tesszük, majd amikor a tojássárgája keményre szikkadt, kissé felvert tojásfehérjével is lekenjük. Két-három órát (de lehet egy egész éjszakát), hűvös helyen pihentetjük, majd egy hurkapálcikával a tetejét megszurkáljuk, és 170-180 fokos sütőben, középső bordamagasságon, szép pirosra sütjük. (Nyugodtan elkészíthetjük jóval az ünnepek előtt is, mivel jól fagyasztható. Természetesen a tészta mák, dió, stb. töltelékkel is elkészíthető.)