Menü

Legfrissebbek

Aszalt gyümölcsös kalács

pic

Hozzávalók:

a tésztához:
50 dkg liszt
10 dkg puha vaj
6 dkg cukor
3 db tojás sárgája
3 dl tej
2,5 dkg élesztő
csipet só
a töltelékhez:
30 dkg aszalt gyümölcs (mazsola, áfonya, cseresznye, sárgabarack, stb.)
1 evőkanál rum (vagy 1 kiskanál rumaroma)
a mázhoz:
8 dkg porcukor
2 evőkanál citromlé
összesen: 4336 kcal

 

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit kenyérsütőgéppel bedagasztjuk, majd letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük. (Ha nincs gépünk, akkor az élesztőt kevés cukros, langyos tejben futtassuk fel, majd kézzel dagasszuk be a tésztát. A villával elkevert tojássárgákból egy keveset tegyünk félre a kalács lekenéséhez.) Az aszalt gyümölcsöket a rummal (aromával) elkevert langyos vízbe áztatjuk, majd ha már kissé megpuhultak, jól lecsepegtetjük, és kisebb darabokra vágjuk. A megkelt tésztát három cipóra osztjuk. A cipókat hosszúkás csíkokra nyújtjuk, megszórjuk az aszalt gyümölccsel, és felsodorjuk őket. A rudakat összefonjuk, és sütőpapírral kibélelt 24 cm-es kapcsos tortaformába, gyűrűalakban belefektetjük. Újabb félórát kelesztjük, majd a tetejét a maradék tojássárgával (kevés fehérjét is adjunk hozzá) lekenjük. 200 fokra (légkeveréses 180 fok) előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt szép pirosra sütjük. A porcukrot a citromlével elkeverjük, és a mázat a forró kalácsra kenjük. (Temészetesen a cukormáz nélkül is készíthető.)