Menü

Legfrissebbek

Meggyes túrótorta

pic

Hozzávalók:

a tésztához:
10 dkg vaj
12,5 dkg porcukor
2 db tojás
1 tasak vaníliás cukor
15 dkg liszt
5 dkg étkezési keményítő
1/2 tasak sütőpor
2 evőkanál rum
a tetejére:
50 dkg meggy
4db tojás
15 dkg vaj
15 dkg porcukor
2 vaníliás cukor
50 dkg krémtehéntúró
20 dkg citromos vagy vaníliás krémtúró
1 db citrom reszelt héja
10 dkg étkezési keményítő
csipet só
a szóráshoz:
porcukor
12 szelet/5880 kcal, 1 szelet/490 kcal

 

Elkészítés:

A meggyet kimagozzuk, alaposan lecsepegtetjük. Egy vajjal megpötyögtetett, 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját és oldalát sütőpapírral kibéleljük, és a sütőt 180 fokra előmelegítjük. Elkészítjük a tésztát: 10 dkg vajat 12,5 dkg porcukorral és 1 tasak vaníliás cukorral habosra kikeverünk, majd egyenként hozzáadjuk a két tojást. A lisztet elkeverjük 5 dkg étkezési keményítővel és a sütőporral, majd kanalanként a tojásos masszához adjuk, végül hozzáöntjük a rumot. A tortaformába simítjuk, és középső bordamagasságon 20 percig sütjük. A túrókrémhez a 4 tojást kettéválasztjuk, a fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük. A vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, majd a krémtehéntúrót és a krémtúrót, valamint a citromhéjat is belekeverjük. Végül a túrókrémhez a tojáshabot, a 10 dkg étkezési keményítővel váltakozva hozzávegyítjük, majd lazán belekeverjük a magozott meggyet. Kivesszük a sütőből az elősütött tortalapot, és egyenletesen elsimítjuk rajta a túrós masszát. 200 fokra felforrósított sütőben 30 percig sütjük, aztán visszakapcsolunk 180 fokra, és további 1 órán át sütjük (tűpróba!). (Ha a teteje nagyon barnulna, takarjuk le alufóliával.) A sütőből kivéve 15 percig pihentetjük, majd késsel óvatosan körülvágva, leválasztjuk róla a formát, rácsra csúsztatva hagyjuk teljesen kihűlni. Porcukorral meghintve tálaljuk.

(Nők Lapja recept nyomán)