Menü

Legfrissebbek

Puncskocka

pic

Hozzávalók:

a tésztához:
8 db tojás
16 dkg porcukor
25 dkg liszt
1 citrom reszelt héja
1 tasak sütőpor
pici só
a krémhez:
2,5 dl tej
1 tasak puncsízű pudingpor
15 dkg vaj/margarin
10+5 dkg porcukor
kb. 2-3 evőkanál meggylekvár
5 dkg aszalt meggy/cseresznye
1 evőkanál kakaópor
3 cl rum
a mázhoz:
20 dkg porcukor
2-3 evőkanál citromlé (esetleg víz vagy rum)
néhány csepp piros ételszínezék
20 szelet/5308 kcal, 1 szelet/265kcal

 



Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá felverjük, a sárgáját a cukorral habosra kikeverjük. A lisztet a sütőporral, cukorral és citromhéjjal összekeverjük, majd apránként a tojássárgás krémhez adjuk, végül óvatosan, hogy a hab ne törjön össze, hozzávegyítjük a tojáshabot is. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és egy kb. 20x28 cm-es, sütőpapírral kibélelt tepsiben a piskótamasszából három lapot sütünk. Az aszalt gyümölcsöt felaprózzuk, és a rumot ráöntve, állni hagyjuk. A vajat/margarint 10 dkg porcukorral habosra kikeverjük. A pudingport a maradék 5 dkg cukorral és a tejjel csomómentesre elkeverjük, és sűrű pudingot főzünk belőle. Amikor a puding kihűlt, apránként krémesre keverjük a vajjal/margarinnal. Az egyik kihűlt piskótalapot kisebb darabokra tördeljük, a lekvárral, kakaóval, aszalt gyümölccsel, rummal együtt a vajas krémben jól elkeverjük. A tölteléket az egyik piskótalapra simítjuk, majd befedjük a másik lappal. Az oldalát többszörösen összehajtogatott alufóliával körbetekerjük, egy deszka- vagy üveglapot rátéve kissé lenyomtatjuk. A mázhoz a porcukrot a citromlével és ételfestékkel elkeverjük, majd takaréklángon addig főzzük, amíg a cukorkristályok elolvadnak. (Ha szükséges nagyon kevés!!! citromlét, vizet még adhatunk hozzá.) A mázat még melegen a piskóta tetején elsimítjuk, hideg helyre tesszük, hogy a máz kellően megszilárduljon. Tálaláskor a tésta széleit forró vízbe mártott késsel egyenesre vágjuk, majd kb. 5x5 cm-es kockákra szeleteljük.