Menü

Legfrissebbek

Citromkrémes piskóta

pic

Hozzávalók:

a piskótához:
28 dkg liszt
6 db tojás
23 dkg kristálycukor
2 dkg porcukor
1 dl tej
1 dl olaj
reszelt citromhéj
1 tasak sütőpor
a krémhez:
1 tasak tejszín- vagy vaníliaízű pudingpor
2 evőkanál kristálycukor
3 dl tej
25 dkg Ráma margarin
1 db citrom leve
reszelt citromhéj
2 cl citromlikőr vagy Triple Sec
5 dkg porcukor
12 szelet/5888 kcal, 1 szelet/415 kcal

 

 

Elkészítés:

A lisztet elkeverjük a sütőporral, valamint a lereszelt citromhéj felével. A tojásokat szétválasztjuk, a tojássárgákat a kristálycukorral habosra keverjük, majd felváltva apránként hozzávegyítjük a lisztet, tejet és olajat, végül pedig a porcukorral keményre felvert tojásfehérjét. Egy nagy tepsit sütőpapírral kibélelünk, beleöntjük a piskótamasszát, és egyenletesen elsimítjuk. 180 fokra (légkeveréses 165 fok) előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.  Kicsit hűlni hagyjuk, majd porcukorral megszórt deszkára borítjuk, és a sütőpapírt lehúzzuk róla. Amikor teljesen kihűlt, a széleit levágjuk, és három egyenlő szélességű csíkra vágjuk. A citromkrémhez a pudingport a kristálycukorral és egy kevés tejjel csomómentesre elkeverjük. A többi tejet felforraljuk, a feloldott pudingport beleöntve, besűrítjük, levéve a tűzről belekeverjük a likőrt és félretesszük. A margarint a porcukorral habosra kikavarjuk, és apránként adjuk hozzá a citromlét és a kihűlt pudingot. A piskótalapokat a krémmel megkenjük, de hagyunk a tetejére és az oldalára is. Tetejét díszítőcukorral, citrom darabkákkal, stb. díszíthetjük. Tálalás előtt néhány órára a hűtőbe tesszük.