Menü

Legfrissebbek

Meggyes-citromos túrótorta

pic

Hozzávalók:

a tésztához:
20 dkg liszt
13 dkg porcukor
13 dkg puha vaj
2 db tojás
1 kávéskanál sütőpor
1 tasak vaníliás cukor
1 db citrom reszelt héja
pici só
a túrókrémhez:
3 evőkanál meggylekvár
50 dkg Krémes tehéntúró (Lidl) vagy 50 dkg light túró
2 dl habtejszín
1,5 vagy 1 tasak zselatinfix
1 tasak habfixáló
10 dkg porcukor
1 db citrom leve
a tetejére:
50 dkg meggy
1 tasak piros tortazselé
12 szelet/4112 kcal, 1 szelet/342 kcal

 

Elkészítés:

A vajat a cukorral, vaníliás cukorral, sóval, citromhéjjal habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. A lisztet a sütőporral elkeverjük, apránként belekeverjük a tojásos masszába. A tésztát egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformába öntjük, melynek alját sütőpapírral béleltük ki. 180 fokra (légkeveréses 160 fok) előmelegített sütőben, középső bordamagasságon kb. 20 perc alatt készre sütjük. Kicsit hagyjuk a formában hűlni, majd lisztezett deszkára borítjuk, a sütőpapírt az aljáról lehúzzuk, és rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni. A túrót kikeverjük (ha nem az un. Krémes túrót használjuk, a túrót jól törjük át, és a 1,5 tasak zselatinfix helyett, majd csak 1 tasakkal tegyünk a túrókrémbe), belekeverjük a cukrot, a citromlét, zselatinfixet, végül - a habfixáló hozzáadásával - kemény habbá vert tejszínt. A kihűlt tortalapot a tortaformába visszatesszük, tetejét meggylekvárral megkenjük, és erre simítjuk a túrókrémet. Egy-két órára hideg helyre tesszük, hogy a krém megdermedjen. A tortazselét a leírás szerint elkészítjük, majd időnként megkeverve, langyosra hűtjük. A torta tetejét magozott meggyel - ha fagyasztottat használunk, nagyon jól csepegtessük le - kirakjuk, és egy szilikonecset segítségével a tortát bevonjuk a zselével. Ismét hideg helyre tesszük, hogy a zselé kellően megkocsonyásodjon. Tálaláskor forró vízbe mártott, szárazra törölt, vékony pengéjű késsel óvatosan körbevágjuk, majd szeleteljük.