Menü

Legfrissebbek

Oroszkrémkorona

pic

Hozzávalók:

3 dkg puha mazsola
7 dkg vegyes, felaprózott kandírozott gyümölcs
1/2 dl brandy/rum
1 csomag zselatinlap (6 db-os)
1 db vaníliarúd/vanília kivonat
5+1 dl tej
4 db tojássárgája
8 dkg cukor
1 kiskanál vaníliás pudingpor
2+1 dl habtejszín
1/2 tasak habfixáló
1 tasak vaníliás cukor
kb. 12 szem koktélcseresznye
kb. 12 szelet/2352 kcal, 1 szelet/196 kcal

 

Elkészítés:

A mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, hozzáadjuk a kandírozott gyümölcskeveréket, meglocsoljuk a brandyvel/rummal, lefedjük. A zselatint 5-6 dl hideg vízbe beáztatjuk. A vaníliarudat felhasítjuk, kikaparjuk a belsejében lévő pépet, tokjával együtt 5 dl tejhez adjuk, felforraljuk. (Ha vanília kivonatot használunk azt forralás után öntjük a tejhez. A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a maradék 1 dl tejben elkevert pudingport. Vékony sugárban hozzászűrjük-keverjük a forró tejet, gőz fölött (vagy a tejeslábasba visszaöntve, takarékon) folyamatosan kevergetve besűrítjük. (Forrnia nem szabad!) Lehúzzuk a krémet a tűzről, azonnal belekeverjük-olvasztjuk a kinyomkodott zselatint, hozzáadjuk a kandírozott gyümölcsöket a szesszel együtt, majd jéghideg vízfürdőbe állítva kihűtjük. Kemény habbá verünk 2 dl tejszínt, és amikor dermedni-kötni kezd a krém, óvatosan beleforgatjuk. Hideg vízzel kiöblített, 1,2-1,3 l-es koronaformába simítjuk, és 12 órára betesszük a hűtőszekrénybe. (Ha nincs koronaformánk, használhatunk helyette kuglófformát is.) Tálalás előtt a habfixálóval és vaníliás cukorral kemény habbá verjük a maradék 1 dl tejszínt, csillagcsőrös nyomózsákba szedjük. A formát néhány másodpercre meleg vízbe mártjuk, lapos tálat szorítunk a tetejére, és határozott mozdulattal megfordítjuk, azaz a tálra borítjuk a krémkoronát. Tetejét a tejszínhabbal, és a koktélcseresznyével díszítjük.

(Forrás: Nők Lapja)