Menü

Legfrissebbek

Créme brulée

pic

Hozzávalók:

2,5 dl habtejszín
3 db tojás sárgája
5 dkg kristálycukor
1/2 rúd vanília vagy 1 kiskanál vanília kivonat
a tetejére:
5 dkg kristálycukor
3 adag/1287 kcal, 1 adag/429 kcal

 

Elkészítés:

A vaníliarudat félbevágjuk, belsejét kikaparjuk és a héjával együtt a tejszínhez adjuk. A tejszint forróra melegítjük - de nem forraljuk fel - majd a tűzről levéve kissé kihűtjük. Amíg a tejszín hűl, a tojássárgákat a cukorral habosra kikeverjük, majd apránként hozzávegyítjük a kissé meghűlt tejszínt (ha rúd helyett vanília kivonatot használunk, ekkor adjuk hozzá). A sütőt 150 fokra előmelegítjük, a krémet, melyből a vaníliarudat kivettük, szuflé- vagy kisebb üvegtálkákba töltjük. A tálkákat egy magasfalú tepsibe helyezzük, és annyi forró vizet öntünk alá, hogy az a formák 2/3-áig érjen. A tepsit a sütőbe rakjuk, és a krémet kb. 40-50 percig sütjük. Ezalatt az idő alatt a krém remegőssé válik, teteje kissé megbarnul. A tepsiben hagyjuk kicsit hűlni, majd 1-2 órára - de lehet egy teljes napra is - letakarva, hideg helyre tesszük. Tálaláskor a krém tetejét meghintjük cukorral, és karamellizáló pisztollyal (vagy grill alatt) a cukrot a krém tetejére karamellizáljuk.