Menü

Legfrissebbek

Szaloncukor sütemény

pic

Hozzávalók:

1 dupla csomag leveles tészta (540 gr Tante Fanny)
a diótöltelékhez:
7 dkg darált dió
5 dkg kristálycukor
1-2 dkg zsemlemorzsa
0,6 dl tej
1/2 tasak vaníliás cukor
2 dkg mazsola
néhány csepp rum vagy aroma
a máktöltelékhez:
7 dkg darált mák
5 dkg cukor
1-2 dkg zsemlemorzsa
0,6 dl tej
1/2 tasak vaníliás cukor
1/2 db citrom reszelt héja
a nyújtáshoz:
kevés liszt
a kenéshez:
1 db tojás
24 db/3792 kcal, 1 db/158 kcal

 


 

Elkészítés:

Először a kétféle tölteléket készítjük el, mindkettő azonos módon készül. A tejet felforrósítjuk, elkeverjük benne a cukrot és a vaníliás cukrot, majd levéve a tűzről hozzáadjuk a diót, illetve mákot, a zsemlemorzsát valamint a mazsolát / citromhéjat.  (A zsemlemorzsát inkább apránként tegyük bele, nehogy túl kemény legyen a töltelék, amely akkor jó, ha nem folyós, de még formázható.) A gyúrótáblát liszttel beszórjuk, az egyik rudat a papírból kitekerjük (a mérete kb. 40x25 cm), és derelyevágóval kb. 6,5x12,5 cm-es darabokra vágjuk (12 db lesz belőle). Az egyik fajta tölteléket hosszúkás csíkokban elosztjuk a tésztalapokon, és tojásfehérjével a töltelék körül körbekenjük a tésztát. Feltekerjük, és egy vékonyabb szalag segítségével a töltelékcsík végeinél összehúzzuk, ezzel megadva a szaloncukorformát. A "szaloncukor" végeit ollóval bevagdossuk. A tepsit a tésztáról lehúzott sütőpapírral kibéleljük, a süteményeket belerakosgatjuk, és mindegyiket lekenjük tojássárgával, de csak a töltelékes részen. Ugyanígy elkészítjük a másik lapból és töltelékből a következő adagot. 190 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük. (Tölthetjük még rummal, cukorral ízesített gesztenyemasszával is.)