Menü

Legfrissebbek

Méteres kalács

pic

Hozzávalók:

sárga tésztához:
19 dkg liszt
19 dkg cukor
3 db tojás
0,75 dl olaj
0,75 dl langyos víz
3/4 tasak sütőpor (9 gr)
1 csipetnyi szódabikarbóna
a barna tésztához:
16 dkg liszt
3 dkg kakaópor
19 dkg cukor
3 db tojás
0,75 dl olaj
0,75 dl langyos víz
3/4 tasak sütőpor (9 gr)
1 csipetnyi szódabikarbóna
puncskrémhez:
1 tasak puncsízű pudingpor
3 dl tej
2 evőkanál kristálycukor
5 dkg porcukor
15 dkg vaj
4 evőkanál rum vagy ízlés szerinti rum aroma
mandulakrémhez:
1 tasak tejszínízű pudingpor
3 dl tej
2 evőkanál kristálycukor
5 dkg porcukor
15 dkg vaj
4 evőkanál amaretto likőr vagy ízlés szerinti keserű mandula aroma 
a mázhoz:
30 dkg étcsoki tortabevonó
4 evőkanál olaj
kb. 36 szelet/10560 kcal, 1 szelet/293 kcal

 

Elkészítés:

A hozzávalókból külön-külön elkészítjük a sárga és kakaós tésztát. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral habosra kikeverjük, hozzáadjuk az olajat, vizet és a sütőporral, szódabikarbónával, valamint a barna tészta esetében a kakaóval elkevert lisztet. Két vajjal/margarinnal kikent, lisztezett őzgerincformába töltjük, és 180 fokra (légkeveréses 165 fok) előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük. (Ha csak egy formánk van, akkor a másik tésztát csak akkor készítsük el, ha az első megsült, különben a tojáshab nagyon összeesik.) A kisült tésztát rácsra borítva kihűtjük. Amíg a tészta sül, elkészítjük a krémeket. A pudingporokat (külön-külön) elkeverjük 2-2 evőkanál kristálycukorral és 2-3 evőkanál hideg tejjel. A többi tejet felforraljuk, levesszük a tűzről és hozzáöntjük a csomómentesre elkevert pudingport. Visszatéve a tűzre folytonos keverés mellett besűrítjük. Kihűtjük, és az egyikhez a rumot/aromát, a másikhoz az Amarettót/aromát hozzákeverjük. Szintén külön-külön a vajat a porcukorral habosra kikeverjük, majd apránként hozzáadjuk a puncsos, illetve mandulás pudingot. A kihűlt tésztát a bordák mentén szeletekre vágjuk, majd felváltva megtöltjük őket a kétféle krémmel. Két rudat készítünk, és bevonjuk őket a csokimázzal. A mázhoz a csokoládét felolvasztjuk és elkeverjük az olajjal. Hűtőbe tesszük, forró vízbe mártott késsel ferdén szeleteljük.