Menü

Legfrissebbek

Joghurtos epertorta

pic

Hozzávalók:

A piskótalaphoz:
3 db tojás
3 evőkanál liszt (vagy 2 ek. liszt, 1 ek. étkezési keményítő)
3 evőkanál kristálycukor
1 mokkáskanál sütőpor
reszelt citromhéj (ez el is maradhat)
A krémhez:
40 dkg eper
2 pohár epres joghurt (1 pohár = 150 g)
4 dl habtejszín
2 csg habfix (1 csg = 10 g)
2 csg Dr Oetker instant zselatinfix (1 csg = 20 g)
1 csg piros tortazselé
10 dkg porcukor

 

Elkészítés:

A tojásokat feltörjük, a sárgáját és a fehérjét különválasztjuk. A tojássárgákat a 3 evőkanál kristálycukrot robotgéppel habosra keverjük, majd apránként hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, a reszelt citromhéjat, végül óvatosan hozzávegyítjük a kemény habbá vert tojásfehérjét. Egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformába öntjük, aminek az aljára sütőpapírt vagy alufóliát teszünk. (A legegyszerűbb: a forma alját kivesszük, beborítjuk alufóliával, a körben lelógó részt a másik oldalára visszahajtjuk, és így tesszük be a tortakarimába.) A piskótát 165º-on (légkeveréses sütő) megsütjük, és a formában hagyjuk kihűlni. Az epret kicsumázzuk, megmossuk és kb. 15 dkg-át apró kockákra vágunk belőle. A habtejszínt robotgéppel keményhabbá verjük – mikor a hab kezd összeállni, akkor szórjuk bele a 2 csg habfixet – ha kész, felhasználásig hűtőbe tesszük. (A habtejszín mindig hideg legyen, és a robotgépet alacsony fordulatszámra állítsuk.) A gyümölcs joghurtot és a zselatinfixet robotgéppel összekeverjük, majd hozzáadjuk a porcukrot, és alacsony fokozaton a cukor felolvadásáig keverjük. A joghurtos krémhez finoman hozzákeverjük a kockára vágott epret és a felvert tejszint. A kihűlt tortaalap aljáról a papírt lehúzzuk, a lapot visszahelyezzük a formába, és ráöntjük a tejszínes joghurt krémet és elsimítjuk. A megmaradt epret szeletekre vágjuk, szépen kirakjuk vele a tortánk tetejét, majd a hűtőbe tesszük. A tasakon lévő útmutatás szerint elkészítjük a tortazselét és bevonjuk vele a tortát. Az elkészült tortát minimum 3 órára a hűtőszekrénybe tesszük.