Menü

Legfrissebbek

Profiterol

pic

Hozzávalók:

a tésztához:
20 dkg liszt
10 dkg zsír
5 db tojás
2 dl víz
csipetnyi só
a krémhez:
1 tasak tejszínes pudingpor
1/2 l tej
4 evőkanál kristálycukor
1 db vaníliarúd vagy 1 kiskanál vaníliaaroma
2 dl habtejszín
1 evőkanál porcukor
1 tasak vaníliás cukor
az öntethez:
10 dkg étcsokoládé
1 dl tej (a tej helyett rumot is használhatunk)
kb. 20 db/4045 kcal, 1 db/202 kcal

 

Elkészítés:

A tésztához a vizet felforraljuk, hozzáadjuk a zsírt és a sót, amikor a víz felforrt, beleöntjük a lisztet, és kb. 2-3 percen át folyamatosan kevergetjük, amíg a tészta összeáll. A tűzről levéve egyenként, - mindegyikkel nagyon alaposan elkeverve - hozzáadjuk a tojásokat. A tepsit sütőpapírral kibéleljük, és egymástól kb. 5-6 cm távolságra - mivel a tészta sülés közben megnő - dió nagyságú halmokat kanalazunk. (Használhatunk habzsákot is, amelynek segítségével nyomjuk ki a tésztát a sütőpapírra.) 220 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük - a sütőajtót nem szabad kinyitni, mert a tészta összeesik -, majd alacsonyabb hőfokon, kb. 5 perc alatt ropogósra sütjük.  A krémhez a pudingot a tejjel, a kikapart vaníliarúddal/aromával, a kristálycukorral megfőzzük, és félre tesszük hűlni. A tejszínből a vaníliás cukorral és habfixálóval kemény habot verünk, melyet óvatosan - az időközben kihűlt - pudinggal elkeverünk. A csoki öntethez az étcsokoládét a rummal/tejjel, lassú tűzön felolvasztjuk. A tejszínes vaníliakrémet habzsákba szedjük, a profiterol golyókat - melyek belseje üreges - egy hurkapálcával kissé kiszúrjuk, és ezen a lyukon keresztül megtöltjük a vaníliakrémmel. Tálaláskor a csokiöntettel meglocsoljuk, és tejszínhabbal díszítjük.