Menü

Legfrissebbek

Amaretti (olasz mandulás puszedli)

pic

Hozzávalók:

20 dkg   mandula
8 dkg   porcukor
8 dkg   kristálycukor
3   tojás fehérje
1 mokkáskanál  mandula aroma
csipetnyi só
a díszítéshez:
jégcukor (elmaradhat)
kb. 20 db/1936 kcal, 1 db/97 kcal

 

Elkészítés:

A mandulát forrásban lévő vízbe dobjuk, rövid ideig forraljuk, majd hideg vízbe tesszük, ezáltal a héjából könnyedén ki tudjuk nyomni a szemeket. Az így megtisztított mandulát megszárítjuk, majd liszt finomságúra megőröljük, és elkeverjük benne a porcukrot. A tojásfehérjéket a csipet sóval verni kezdjük, mielőtt teljesen megkeményedne, hozzáadjuk a kristálycukrot, amellyel készre verjük. A felvert tojásfehérjét óvatosan, hogy a habot ne nagyon törjük, a cukros mandulához keverjük, ízesítjük a keserű mandula aromával. A sütőt 160 fokra előmelegítjük, egy tepsit sütőpapírral kibélelünk. A mandulás masszából diónyi gombócokat formázunk, és a tepsibe rakosgatjuk. A puszedlik tetejét késsel kissé elsimítjuk, tetejüket jégcukorral megszórhatjuk. A tepsit középső bordarácsra helyezzük, és kb. 30-35 perc alatt a süteményt aranysárgára sütjük. (A puszedlik eleinte még kissé kemények, de néhány nap alatt megpuhulnak, fémdobozban vagy üvegben sokáig eltarthatók.)