Menü

Legfrissebbek

Gesztenyebomba

pic

Hozzávalók:

50 dkg gesztenyemassza
2 cl rum
10 dkg vaj
4 dl habtejszín
25 dkg sovány tehéntúró
6 dkg porcukor
1 evőkanál vanília aroma
20 dkg magozott meggy
2 evőkanál nutella
1,5 tasak zselatinfix
a piskótaalaphoz:
2 db tojás
2 evőkanál kristálycukor
2 evőkanál liszt
a mázhoz:
1 tábla étcsoki tortabevonó
kb. 12 szelet/4336 kcal, 1 szelet/361 kcal

 

Elkészítés:

Először elkészítjük a piskótaalapot. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral és a liszttel jól kikeverjük, majd óvatosan hozzáadjuk a felvert fehérjét. A sütőlapot papírral kibéleljük, elsimítjuk rajta a piskótamasszát, és előmelegített, 180 fokos (légkeveréses 165 fok) sütőben aranysárgára sütjük. (A piskótatésztát olyan nagyságúra simítsuk el, hogy a bomba elkészítéséhez használt félgömb alakú tálunk átmérőjét meghaladja.) A lereszelt gesztenyemasszát a rummal és a vajjal kikeverjük. Egy félgömb alakú tálat kiöblítünk, folpackkal kibélelünk, majd újra kiöblítjük. (Ez azért szükséges, hogy könnyű legyen a formából kiborítani, illetve a fóliát lehúzni róla.) A tál alját és oldalát a gesztenyemasszával kisujjnyi vastagon beborítjuk, és az tálat a hűtőbe tesszük. A habtejszínt a porcukor felével kemény habbá verjük, a túrót egészen krémesre áttörjük, hozzáadjuk a maradék porcukorral elkevert zselatinfixet, majd óvatosan belevegyítjük a tejszínhabot is. Ezt a krémet beletöltjük a gesztenyemasszával kibélelt tálba, visszatesszük a hűtőbe, amíg kissé megszilárdul. Ekkor a tetejét kirakjuk a magozott meggyszemekkel. A tál méretére vágott piskótalapot a nutellával megkenjük, és a krémes felével lefelé a meggyszemekre borítjuk. A tetejét betakarjuk a lelógó fóliával, és egy napra a hűtőbe tesszük. Másnap tálra borítjuk, a fóliát lehúzzuk róla, rácsurgatjuk a felolvasztott tortabevonót, és annyi időre tesszük ismét a hűtőbe, amíg a csokoládé megszilárdul, tálaláskor tortaszerűen szeleteljük. (Nemcsak gesztenye-, hanem igazi kalóriabomba!)