Menü

Legfrissebbek

Mákos kalács

pic

Hozzávalók:

a tésztához:
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
3 db tojás
1,5 dl tej
10 dkg margarin/vaj
8 dkg kristálycukor
1 tasak vaníliás cukor
csipet só
a töltelékhez:
40 dkg darált mák
20 dkg kristálycukor
kb. 2,5 dl tej
2 evőkanál méz
1 db citrom reszelt héja
5 dkg mazsola
szükség szerint kevés zsemlemorzsa
a kenéshez:
1 db tojás sárgája
2 rúd (kb. 28 szelet)/6536 kcal, 1 szelet/233 kcal

 

Elkészítés:

A mazsolát megmossuk és beáztatjuk. A tészta hozzávalóit kenyérsütőgéppel - az anyagok sorrendjét betartva - megdagasztjuk, és kelesztjük. (Ha nincs kenyérsütőgépünk, az élesztőt egy kiskanál cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk, a margarin/vaj kivételével, a többi hozzávalóval összedagasztjuk, végül alaposan beledolgozzuk a langyosra melegített vajat/margarint, letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.) Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A tejet a cukorral felforraljuk, a többi hozzávalóra öntjük. Jól elkeverjük, ha esetleg hígnak találjuk, kevés zsemlemorzsát adjunk hozzá. (A tölteléknek ne legyen híg, mert elrepeszti a tésztát.) Amikor a tészta megkelt, lisztezett deszkán lazán átgyúrjuk, elfelezzük, és egy-egy cipót formázunk belőle. A cipókat kb. 30x40 cm-re kinyújtjuk, mindegyiket megkenjük a máktöltelékkel, és meghintjük a lecsepegtetett mazsolával. A tészta két oldalát 2-3 cm szélességben a töltelékre hajtjuk, majd szorosan - mint a bejglit - feltekerjük. A rudakat - sütőpapírral kibélelt - tepsibe fektetjük, és a tésztát 30-40 percig újrakelesztjük. A sütőt 190 fokra előmelegítjük. A rudak tetejét a felvert tojássárgával lekenjük, kissé megszurkáljuk, majd 10 percig 190 fokon, és kb. 40 percig 170 fokon sütjük. (Ha nagyon barnul a teteje, alufóliával lazán borítsuk le.) Egy negyedórát hagyjuk a tepsiben, majd tegyük rácsra, hogy teljesen kihűljenek.