Menü

Legfrissebbek

Mogyorós-mézes kocka

pic

Hozzávalók:

a tésztához:
24 dkg liszt
24 dkg kristálycukor
6 db tojás
1 tasak sütőpor
2 tasak vaníliás cukor
1/2 mokkáskanál őrölt fahéj
1/2 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
12 dkg Ráma margarin
csipet só
a krémhez:

2 tubus sűrített tej (170 gr-os)
10 dkg törökmogyoró
30 dkg Ráma margarin
4 evőkanál méz
4 cl rum (vagy aroma)
a szóráshoz:
5 dkg törökmogyoró
30 kocka/7750 kcal, 1 kocka/ 258 kcal

 

Elkészítés:

A mogyorót mikróban vagy sütőben kissé megpirítjuk. Pirítás után - amennyire lehetséges -, a mogyoró vékony barna héját - a szemek egymáshoz dörzsölésével - távolítsuk el. A pirított mogyoróból 10 dekányit daráló vagy aprítógép segítségével őröljünk meg, a maradék 5 dekát pedig törjük durvára. A tojások sárgáját a kristály- és vaníliáscukorral habosra keverjük. A margarint folyósra olvasztjuk, langyosra hűtjük, majd apránként hozzákeverjük a tojássárgához. A tojásfehérjét kemény habbá felverjük. A lisztet a sütőporral, fahéjjal, szegfűszeggel és a sóval elvegyítjük, majd a tojásos masszához adjuk, végül óvatosan beleforgatjuk a felvert tojáshabot is. A tészta felét sütőpapírral bélelt kb. 30x36 cm-es tepsibe simítjuk (nagyon vékony tésztaréteget kapunk), és előmelegített 180 fokos (légkeveréses 165 fok) sütőben aranysárgára sütjük. A tészta másik részét ugyanígy megsütjük. A krémhez a sűrített tejet mérsékelt lángon, folyamatosan kevergetve kb. 10 perc alatt világosbarna színűre karamellizáljuk. A margarint először a kihűlt sűrített tejjel, majd a mézzel, a 10 dkg finomra őrölt mogyoróval és a rummal habosra keverjük. A piskótalapokat félbe vágjuk, ezáltal 4 egyforma tortalapunk lesz. Mindegyik lapot - a tetejét is - megkenjük mogyorókrémmel, végül a tetejét a durvára tört mogyoróval megszórjuk. Néhány órára behűtjük, majd kb. 6x6 cm-es kockákra szeleteljük.