Menü

Legfrissebbek

Mézeskalács

pic

Hozzávalók:

a tésztához:
75 dkg liszt
35 dkg porcukor
5 dkg vaj vagy margarin
4 db tojás
10 dkg méz
1 tasak mézeskalács fűszerkeverék
2 dkg szódabikarbóna
mázhoz:
1 db tojásfehérje
15 dkg porcukor
a kenéshez:
1 db tojás
összesen: 5690 kcal

 

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 4 cipóra osztjuk, majd egy órát a hűtőben pihentetjük. Lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagra kinyújtjuk, és karácsonyi süteményformákkal (pl. fenyő, csillag, stb.) kiszúrjuk. Felvert tojással megkenjük, szilikonlappal bélelt, vagy vajjal kikent, kilisztezett tepsibe rakosgatjuk, és előmelegített, 170 fokos sütőben világos barnára sütjük. (Vigyázni kell vele, mert hamar megsül.) A cukormázhoz a tojásfehérjét a porcukorral nagyon kemény habbá verjük (kb. 20 perc), a fényes, merev habot egy kisebb nylonzacskóba tesszük, melynek egyik végére pici lyukat vágunk, és a habbal a süteményeket feldíszítjük. Nagyon kiadós - ebből a mennyiségből több tepsi lesz - és sokáig eltartható sütemény.