Menü

Legfrissebbek

Limekocka

pic

Hozzávalók:

a tésztához:
25 dkg liszt
25 dkg porcukor
3 db tojás
1 dl olaj
1 tasak sütőpor
1 dl víz
pici margarin
a krémhez:
1/2 kg félzsíros túró
25 dkg mascarpone
4 dl habtejszín
2 tasak zselatinfix
1 db citrom
1 db lime
15 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor
a bevonáshoz:
2 tasak színtelen tortazselé
4 evőkanál cukor
1 fiola citromaroma
1 db lime
18 kocka/6737 kcal, 1 kocka/374 kcal

 

Elkészítés:

A porcukrot a tojássárgákkal habosra keverjük, majd apránként hozzáadjuk az étolajat és a vizet. A lisztet elkeverjük a sütőporral, átszitáljuk, majd a tojássárgákhoz keverjük, és végül nagyon óvatosan belevegyítjük a keményre felvert tojásfehérjét. Egy kb. 22x30 cm-es tepsi aljára sütőpapírt szabunk, belehelyezzük, majd - csak a papírt - margarinnal kikenjük. Ráöntjük a piskótamasszát, és 180 fokra (légkeveréses 165 fok) előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (kb. 25-30 perc). Néhány percig a tésztát a tepsiben pihentetjük, majd kiborítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk róla, és rácsra téve hagyjuk kihűlni. A túrót jól összetörjük, és krémesre keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a mascarponét, a citrom és a lime reszelt héját és levét, amivel szintén jól elkeverjük. A tejszínt a zselatinfixxel keményre felverjük, és óvatosan belevegyítjük a citromos túrókrémbe. A kihűlt piskótalapon egyenletesen elosztjuk a krémet, szépen elsimítjuk, és legalább két órára a hűtőszekrénybe tesszük. A bevonáshoz a tortazselét a cukorral elkeverjük, folytonos keverés mellett hozzáadunk 4 dl vizet, és az utasítás szerint elkészítjük a citromzselét. A tűzről levéve belekeverjük a citromaromát. Közben a lehűlt piskótát a hűtőből kivesszük, a tetejét kirakjuk a lime karikákkal, oly módon, hogy majd a szeleteléskor minden kocka közepére a lime karika jusson. A süteményt alufóliából hajtott kerettel körbefogjuk, és rácsurgatjuk a citromos zselét. (Nem feltétlen kell hozzá az egész mennyiség.) Legalább egy-két órát visszatesszük a hűtőbe, majd forró vízbe mártott késsel szeleteljük.