Menü

Legfrissebbek

Amerikai almáspite

pic

Hozzávalók:

a tésztához:
30 dkg liszt
késhegynyi sütőpor
1 evőkanál cukor
17,5 dkg vaj/margarin
1 db tojás fehérje
0,5 dl hideg víz
csipet só
a töltelékhez:
75 dkg alma
7,5 dkg cukor
1/2 kiskanál fahéj
3 dkg liszt
1 dkg vaj
kevés reszelt szerecsendió
a kenéshez:
1 db tojás sárgája
8 szelet/3140 kcal, 1 szelet/392 kcal

 

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit a robotgép dagasztólapátjával először lassú, majd gyors fokozaton egyneműre keverjük. Ezután a tésztát lisztezett deszkán gyors mozdulatokkal átgyúrjuk, majd folpackba tekerve egy órára a hűtőszekrénybe tesszük. Az almát meghámozzuk, negyedeljük, a magházát kivágjuk, és vékony szeletekre vágjuk. A tészta 2/3-dát kinyújtjuk, és egy 24 cm átmérőjű piteformába simítjuk úgy, hogy a peremet is kitöltse. (A formát vajjal kikenhetjük, de nem feltétlenül szükséges, mert a tészta elég zsíros.) Az almát összekeverjük a cukorral, fahéjjal, liszttel és a szerecsendióval, majd a tésztára halmozzuk, és rámorzsoljuk a vajat. A tészta másik felét is kinyújtjuk és beborítjuk vele a pitét. A széleit jól lenyomkodjuk (a leeső darabokat félretesszük), és hurkapálcával négy lyukat fúrunk a tetejébe.  A tojássárgát kicsit felverjük, és lekenjük vele a tészta tetejét. A félretett tésztából készített formákkal díszítjük, amelyet szintén tojássárgával kenünk meg. A sütőt 200 fokra (légkeveréses 180 fok) előmelegítjük, és a középső bordán kb. 50-60 perc alatt pirosra sütjük.