Menü

Legfrissebbek

Ribizlitorta

pic

Hozzávalók:

a tésztához:
6 dkg liszt
7 dkg kristálycukor
4 db tojás
1 mokkáskanál sütőpor
csipet só
a krémhez:
30 dkg ribizli
500 ml Hulala (cukrászati krém, kapható: Auchan, Tesco)
250 gr mascarpone
5 dkg porcukor
1 tasak habfixáló
1 fiola vanília aroma
a zseléhez:
1 tasak piros tortazselé
5 dkg ribizlilekvár (másfajta piros színű lekvár is lehet)
3 dkg kristálycukor
12 szelet/3845 kcal, 1 szelet/320 kcal

 

 

Elkészítés:

A ribizlit megmossuk, - néhány fürtöt a díszítéshez félreteszünk - és leszemezzük. Megsütjük a piskótaalapot: a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá felverjük, a sárgáját a kristálycukorral habosra kikeverjük. Apránként hozzáadjuk a sóval és sütőporral elkevert lisztet, majd óvatosan belevegyítjük a felvert tojáshabot. Sütőpapírral kibélelt, kb. 22 cm átmérőjű tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben (légkeveréses 165 fok) megsütjük (kb. 25-30 perc). A tortaformában kicsit hűlni hagyjuk, majd a sütőpapírt lehúzva róla, rácsra tesszük. A krémhez a Hulala-t a fixálóval habbá verjük. A mascarponét elkeverjük a porcukorral és a vaníliaaromával, majd belekeverjük a ribizli kétharmadát és végül a felvert habot. A tortaformát folpackkal kibéleljük - az oldalát is -, beletesszük a piskótát, és ráhalmozzuk a ribizlis krémet. Egyenletesre elsimítjuk, rászórjuk a maradék ribizlit, és a hűtőbe tesszük. A torta zseléhez a lekvárt felmelegítjük. A zseléport a kristálycukorral elkeverjük, hozzáadjuk a lekvárt és annyi vizet, hogy az összmennyiség 2,5 dl legyen. A tasakon lévő utasítás szerint elkészítjük a tortazselét. A tortát a hűtőből kivesszük, és bevonjuk a kellő hőfokra lehűlt zselével. Legalább 2-3 órára újból visszatesszük a hűtőszekrénybe. Tálaláskor a fóliát eltávolítjuk, és a ribizli fürtökkel díszítjük.