Menü

Legfrissebbek

Különleges kalács

pic

Hozzávalók:

a tésztához:
70 dkg liszt
10 dkg cukor
10 dkg margarin
3 db tojás
3 dkg élesztő
3 dl tej
csipet só
a máktöltelékhez:
10 dkg darált mák
5 dkg cukor
1 db citrom reszelt héja
kb. 6 cl tej
a diótöltelékhez:
10 dkg darált dió
5 dkg cukor
5 dkg mazsola
1 teáskanál rum vagy aroma
kb. 5 cl tej
a mogyorótöltelékhez:
10 dkg földimogyoró
5 dkg cukor
1 evőkanál kakaópor
kb. 0,7 cl tej
a kenéshez:
1 db tojás
kb. 1,8 kg/6854 kcal, 10 dkg/380 kcal

 

 

Elkészítés:

A kalácstészta hozzávalóit géppel dagasztjuk és kelesztjük. Ha nincs kenyérsütőgépünk, először az élesztőt kevés langyos-cukros tejben felfuttatjuk. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd apránként hozzáadjuk a sóval elkevert lisztet, a felfuttatott élesztőt és a maradék langyos tejet. Jól bedagasztjuk, majd hozzáadagoljuk az olvasztott margarint, mellyel továbbdagasztjuk, amíg szép sima, kissé ragacsos tésztát kapunk. A tésztát letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük (kb. 1 óra). Amíg a tészta kel, elkészítjük a töltelékeket. A máktöltelékez a darált mákot, cukrot, reszelt citromhéjat összekeverjük, hozzáadjuk a tejet, és tűzre téve "pufogósra" melegítjük. (Ha nagyon folyós lenne, tegyünk bele egy kevés búzadarát, ha pedig túl sűrű, kevés tejjel hígítsuk.) A diótöltelék ugyanígy készül, de a beáztatott és jól lecsepegtetett mazsolát csak a végén keverjük hozzá. A mogyorótöltelékhez a mogyorót pirítsuk meg. (Ez mikrohullámú sütőben 1-2 perc alatt kész.) Ezután daráljuk meg, végül keverjük össze a cukorral és a kakaóporral, majd a tejjel. A mogyorótölteléket nem kell felfőzni. Amikor a tészta megkelt kissé átgyúrjuk - ha nagyon ragadna, adjunk hozzá annyi lisztet, amennyit felvesz -, végül formázzunk belőle 6 db egyenlő súlyú cipót. (Ebből 2 db kalácsunk lesz, ha a tésztát csak 3 cipóra osztjuk, egy nagy kalácsot süthetünk.) Minden cipót kb. 40x20 cm-es téglalapokra nyújtsunk ki, egy csíkban tegyük rá a töltelékeket, és sodorjuk fel. Ezáltal 2 mákos, 2 diós és 2 mogyorós "szálat" kapunk. Egy-egy mákos, diós, mogyorós szálat fonjuk össze, és a két kalácsot sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy szögletes szilikonformákba helyezzük bele. A kalácsokat 20-30 percig újból kelesztjük, majd tetejüket vízzel vagy tejjel hígított felvert tojással kenjük meg. 170 fokra előmelegített sütőben, kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük. (Ha a kalácsot szilikonformában sütöttük, amíg kicsit meghűl, hagyjuk a formában, majd a formából óvatosan kivéve, kihülésig tegyük rácsra.