Menü

Legfrissebbek

Marlenka

pic

Hozzávalók:

a tésztához:
45 dkg liszt
4 dkg kakaó
20 dkg cukor
10 dkg vaj
4 dkg méz
1 teáskanál ecet
1 evőkanál szódabikarbóna
2 db tojás
1-2 evőkanál tejföl (csak ha a tészta kidolgozása kívánja)
a krémhez:
0,5 l dobozos cukrozott sűrített tej vagy 3 tubus 170 gr-os
35 dkg vaj
8 dkg darált dió
3 cl konyak
kb. 30 szelet/8138 kcal, 1 szelet/271 kcal

 


 

Elkészítés:

A dobozos tejet bontatlanul annyi vízbe állítjuk, hogy az teljesen ellepje, és gyöngyöző vízben 3 órán keresztül főzzük. (Ha tubusos tejet használunk, azt előbb egy befőttes üvegbe öntjük, az üveg tetejét szorosan rácsavarjuk, és annyi vizet öntünk alá, hogy a víz a tető aljáig érjen, és ezt is 3 órán keresztül főzzük, az elfőtt vizet folyamatosan pótoljuk.) A mézet, a cukrot, a tojásokat, és a puha vajat egy edénybe tesszük, melyet vízfürdőbe állítunk, és gőz fölött, folyamatosan kevergetve mártás állagúra sűrítsük be.  Levéve a tűzről kicsit meghűtjük, közben az ecetet a szódabikarbónával elkeverjük, és a mézes szirupba keverjük. A keveréket még melegen ráöntjük a kakaóporral elkevert lisztre. A tésztát jól kidolgozzuk, ha szükséges tejföllel lazíthatjuk, hogy ne törjön, majd letakarva, szobahőmérsékleten 2-3 órát pihentetjük. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a krémet. A vajat habosra kikeverjük, apránként hozzáadjuk a szobahőmérsékletűre hűtött sűrített tejet, majd a darált diót és a konyakot. A krémet felhasználásig tegyük a hűtőszekrénybe. A pihentetett tésztát 5 egyforma cipóra osztjuk, vékonyra (kb. 2 mm) kinyújtjuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és a lapokat sütőpapírral bélelt sütőlapon kb. 5 perc alatt megsütjük. A tésztalapokat a sütőpapíron hagyjuk kihűlni, majd a papírt óvatosan húzzuk le a lapokról. A tésztalapokat - vigyázva, nehogy eltörjenek - egyformára vágjuk, a levágott széleket félretesszük. A tésztalapok nagyságának megfelelő méretű tálat használva megtöltjük a lapokat krémmel úgy, hogy a legfelső lap tetejére is krém kerüljön. A félretett széleket apróra törjük, vagy gépi aprítóval megdaráljuk, és egyenletesen a tészta tetejére szórjuk. A megtöltött süteményt folpackkal szorosan beburkoljuk, és amikor megpuhult (3-4 nap), akkor vágjuk szeletekre.