Menü

Legfrissebbek

Mákos lepény

pic

Hozzávalók:

a tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg margarin
2 db tojássárgája
kb. 1 evőkanál tejföl
1 tasak vaníliás cukor
10 dkg porcukor
1 dkg élesztő
1 teáskanál kristálycukor
1 dl tej
1 mokkáskanál sütőpor
pici só
a töltelékhez:
30 dkg darált mák
2 dl tej
15 dkg porcukor
1 cl sütőrum vagy 1/4 fiola aroma
1 db citrom reszelt héja
2 db tojásfehérje
15 dkg lekvár
(aki szereti tehet bele 10 dkg mazsolát, vagy apróra vágott szárított gyümölcsöt is)
a kenéshez:
1 db tojás
20 db/6783 kcal, 1 szelet/339 kcal

 

 

Elkészítés:

Először a tölteléket készítjük el, a mákot a cukorral és a tejjel elkeverjük. A tojásfehérje kivételével beletesszük a többi hozzávalót, és folytonos kevergetés mellett néhány perc alatt összefőzzük. Kihűtjük, majd óvatosan belevegyítjük a habbá vert tojásfehérjét. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és közben elkészítjük a tésztát. A langyos tejben feloldjuk a cukrot, és felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet elkeverjük a sóval, sütőporral, a por- és vaníliás cukorral, és elmorzsoljuk benne a margarint. Hozzáadjuk a tojássárgát és annyi tejfölt, hogy a tészta jól nyújtható legyen. Miután kidolgoztuk, három cipóra osztjuk, és a lapokat tepsi nagyságúra nyújtjuk (kb. 20x32 cm). Az első lapot belehelyezzük a tepsibe, megkenjük a lekvár felével, és egyenletesen rásimítjuk a máktöltelék felét. Beborítjuk a második lappal, melyet először a maradék lekvárral, majd a mákkal kenünk meg. Végül a harmadik lappal befedjük a süteményt, megkenjük felvert tojással, és villával sűrűn megszurkáljuk. Betesszük a sütőbe, és kb. 35-40 perc alatt szép pirosra megsütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, kiborítjuk, széleit levágjuk, és kb. 9x3 cm-es szeletekre vágjuk. Porcukorral meghintve tálaljuk.