Menü

Legfrissebbek

Mákos sütemény

pic

Hozzávalók:

a tésztához:
30 dkg liszt
2 db tojás sárgája
15 dkg vaj vagy margarin
5 dkg porcukor
1/2 dl tej
1/2 tasak sütőpor
csipet só
a töltelékhez:
5 dkg vaj vagy margarin
15 dkg porcukor
2 dl tej
15 dkg liszt
1/2 tasak sütőpor
20 dkg darált mák
2 db tojás fehérje
1 db citrom reszelt héja
2 cl sütőrum
kb. 10 dkg lekvár
kb. 20 db/5428 kcal, 1 db/271 kcal


 

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és két cipóra osztjuk. (Az egyik egy kicsit nagyobb legyen, hogy a tepsi oldalára is jusson.) A nagyobbikat kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy kb. 20x30 cm-es tepsit. Megkenjük lekvárral, rásimítjuk a tölteléket, és befedjük a másik kinyújtott tésztalappal. A töltelékhez a vajat/margarint a porcukorral habosra keverjük, hozzátesszük a tejet, a mákot, a sütőporral elkevert lisztet, a rumot, a citromhéjat, és végül óvatosan belevegyítjük a habbá vert tojásfehérjét. A tészta tetejét villával megszurkáljuk, és előmelegített (légkeveréses 180 fok) sütőben pirosra sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk, és kb. 4x6 cm-es szeletekre vágjuk. Tálaláskor tetejét porcukorral hintjük meg, de vanília öntetet is kínálhatunk hozzá.