Menü

Legfrissebbek

Tejszínes eperalagút

pic

Hozzávalók:

a tésztához:
5 db tojás
7 dkg liszt
8 dkg cukor
a krémhez:
0,5 l epres joghurt
1 teáskanál vanília aroma
10 dkg porcukor
80 dkg eper
1 db citrom
4 dl habtejszín
2 tasak habfixáló
2 tasak zselatinfix
kb. 20 szelet/3138 kcal, 1 szelet/156 kcal (díszítés nélkül)



 

Elkészítés:

A sütőt 180 fokra - légkeveréses 165 fok - előmelegítjük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját a cukorral habosra kikeverjük. Apránként hozzáadjuk a lisztet, majd óvatosan belevegyítjük a tojáshabot. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, és a későbbiekben felhasználásra kerülő sütőforma (őzgerinc, gyümölcskenyér, stb.) méretének nagyjából  megfelelő piskótalapot sütünk. A sütőből kivéve, a sütőpapírt lehúzzuk róla, és hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt ráfektetjük a sütőformát, és késsel körbevágjuk.  A joghurtot a vaníliaaromával, a citrom levével és lereszelt héjával és a zselatinfixxel elkeverjük. Hűtőbe tesszük, amikor elkezd dermedni, beleforgatjuk a kis kockákra vágott epret, valamint a fixálóval habbá vert tejszínt. A formánkat folpackkal kibéleljük, belekanalazzuk az epres-joghurtos-tejszínes krémet, és a tetejét a piskótalappal befedjük. Legalább 4 órára hűtőbe tesszük, de legjobb előző nap elkészíteni. Tálaláskor kiborítjuk, a fóliát lehúzzuk, és ízlésünk szerint félbevágott eperszemekkel, tejszínhabbal, eperöntettel, stb., szeletekre vágva tálaljuk.