Menü

Legfrissebbek

Gundel palacsinta

pic

Hozzávalók:

a tésztához
2 db tojás
18 dkg liszt
2 dl tej
1 dl szódavíz (buborékos ásványvíz)
1 csipet só
kevés olaj a sütéshez
a töltelékhez:
15 dkg dióbél
7,5 dkg kristálycukor
1/2 db citrom reszelt héja
2 dkg mazsola
1,25 dl tej
2,5 cl rum (rum aroma)
1/2 tasak vaníliás cukor (vanília aroma)
a mártáshoz:
8 dkg étcsokoládé
2,5 dkg kakaópor
2 dl tej
2 db tojássárgája
1,5 dkg liszt
4 dkg kristálycukor
1/2 tasak vaníliás cukor (vanília aroma)
2,5 cl rum (rum aroma)
a szóráshoz:
porcukor
12 db/3426 kcal, 1 db/285 kcal

 

Elkészítés:

A palacsintatésztát a szokásos módon elkészítjük, megsütjük, a betöltésig lefedve melegen tartjuk. A diótöltelékhez a cukrot a tejjel felforraljuk, hozzáadjuk a megmosott, lecsepegtetett mazsolát, a reszelt citromhéjat, a darált diót, a vaníliás cukrot. Ha besűrűsödött levesszük a tűzről, melegen tartjuk, a rumot (aromát) csak betöltés előtt keverjük hozzá. A csokoládémártáshoz a tej kétharmadát felforraljuk az összetördelt csokoládéval. A tojások sárgáját a kristálycukorral, a vaníliás cukorral (aromával), a szitált kakaóporral, a liszttel, és végül a maradék tejjel csomómentesre keverjük. A felforralt csokis tejet apránként hozzáadjuk a kakaós-tojássárgás keverékhez, majd vízfürdőre helyezve forráspontig kevergetve besűrítjük. A rumot (aromát) szintén csak tálalás előtt keverjük hozzá. (Ha a mártás nagyon besűrűsödne, kevés tejjel hígíthatjuk.) A palacsintákra rákenjük a diótölteléket, először félbe, majd negyedbe hajtjuk. (Így a palacsinták formája háromszöghöz hasonlít.) A palacsintákat a csokoládémártással bevonjuk, és porcukorral meghintve, melegen tálaljuk.