Menü

Legfrissebbek

Zserbó

pic

Hozzávalók:

a tésztához:
40 dkg liszt
1 db tojás
5 dkg kristálycukor
20 dkg margarin
1 dl tej
2 dkg élesztő
csipet só
a töltelékhez:
12 dkg darált dió
12 dkg porcukor
20 dkg sárgabaracklekvár
a mázhoz:
5 dkg margarin
2 evőkanál kakaó
10 dkg kristálycukor
2 evőkanál víz
kb. 30 szelet/4877 kcal, 1 szelet/162 kcal

 

 

 

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos tejben egy teáskanál cukorral felfuttatjuk. 35 dkg lisztet (a tobbit a nyújtáshoz tegyük félre) a puha margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a kristálycukrot, a tojást, a megkelt élesztőt és a csipet sót, és sima tésztává dolgozzuk. A tésztát három egyenlő részre osztjuk, lisztezett munkalapon mindegyiket kb. 30x25 cm nagyságú lapokra nyújtjuk. A tepsit sütőpapírral kibéleljük, és ráhelyezzük az első tésztalapot. Villával megszurkáljuk, egyenletesen megkenjük a lekvár felével, és ráhintjük a porcukorral elkevert dió felét. Betakarjuk a második lappal, melyet szintén megszurkálunk, rákenjük a maradék lekvárt, rászórjuk a maradék cukros diót, végül befedjük a harmadik lappal. Kb. egy órát kelesztjük, majd a tetejét is megszurkáljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben világospirosra sütjük. Deszkára borítjuk - de nem fordítjuk vissza, tehát a tészta alja fog felülre kerülni -, és hagyjuk kihűlni. Elkészítjük a csokimázat. A hozzávalókat simára keverjük, és folyamatos keverés mellett felfőzzük. A bevonatot a tésztára öntjük, széles pengésű késsel elsimítjuk, és hagyjuk megdermedni. A süteményt legjobb másnap, hosszúkás szeletekre vágva tálalni.