Menü

Legfrissebbek

Puncsszelet

pic

Hozzávalók:

a tésztához:
8 db tojás
21 dkg kristálycukor
23 dkg liszt
a cukros oldathoz:
10 dkg kristálycukor
2,5 dl víz
1 kávéskanál puncsaroma (de jó a rumaroma is)
néhány csepp piros ételfesték
a töltelékhez:
20 dkg piros színű lekvár (ribizli/eper/meggy/erdei gyümölcs, stb)
5 dkg mazsola
5 dkg darált dió
a mázhoz:
1 tasak Dr. Oetker Dekor puncsízű cukormáz
16 szelet/3779 kcal, 1 szelet/236 kcal

 

Elkészítés:

A tojások sárgáját a fele mennyiségű cukorral habosra keverjük, majd apránként hozzáadjuk a lisztet, végül óvatosan belevegyítjük a maradék cukorral kemény habbá felvert fehérjét. Egy kb. 40*32 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk, és a piskótamasszából, két részletben egy-egy lapot sütünk. (Előmelegített sütő, 180 fok (légkeveréses 165 fok), kb. 15-20 perc.) Ha elkészültek, gyúródeszkára borítva hagyjuk kihűlni. Közben a kristálycukrot a vízzel felfőzzük, ízesítjük az aromával, belekeverjük az ételszínezéket, és ezt is hagyjuk kihűlni. A piskóta lapokat a hosszabbik oldalukkal párhuzamosan, 3-3 egyenlő csíkra vágjuk. Mind a 6 lapot megkenjük lekvárral, megszórjuk a mazsolával és a dióval. Ha ez kész, az egyik szélső tésztalapra óvatosan helyezzük rá a mellette találhatót úgy, hogy a lekváros oldaluk érjen össze. A harmadik tésztalapot is lekváros felével lefelé helyezzük az első kettőre, majd gondosan locsoljuk meg a puncsos lével. Ugyanígy járunk el a negyedik és ötödik lappal is, aztán helyezzük rájuk az utolsó, hatodikat is a lekváros oldalával lefelé, de ezt már nem kell meglocsolni. Ezután tegyünk a sütemény tetejére egy réteg folpackot, helyezzünk rá egy nehezebb könyvet, vagy fából készült vágódeszkát, és így tegyük be egy éjszakára a hűtőbe. Másnap a tasakon lévő előírás szerint elkészítjük a mázat, amelyet a sütemény tetejére csurgatunk, és széles pengéjű késsel elsimítunk. Ha a máz megszilárdult, olvasztott csokoládéval is díszíthetjük.

(Blikk Nők recept nyomán)