Menü

Legfrissebbek

Fonott meggyes

pic

Hozzávalók:

a tésztához:
60 dkg liszt
25 dkg margarin
2 db tojássárgája
18 dkg cukor
1 pohár tejföl
1 tasak sütőpor
pici só
a töltelékhez:
1 kg meggy
12 dkg cukor
10 dkg kekszmorzsa (vagy darált dió)
őrölt fahéj
felvert tojás a tészta megkenéséhez

kb. 24 db/6394 kcal, 1 szelet/266 kcal


 

Elkészítés:

A meggyet - lehet fagyasztott is - kimagozzuk, szűrőbe téve hagyjuk lecsepegni. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd három cipóba osztjuk. A cipókat egyenként téglalap alakúra sodorjuk. A közepén hosszában megszórjuk a kekszmorzsa (dió) harmadával. A meggyet elkeverjük a cukorral, valamint a fahéjjal, és egyharmadát a morzsás csíkra halmozzuk. A tésztalap oldalsó két szélét kb. 2 cm szélességű csíkokban bevagdossuk. (De ne egészen a töltelékig, legalább 3 centi legyen a meggytöltelék és a bevágások között.) A tésztalap alsó és felső részét a töltelékre hajtjuk. Ugyanígy készítjük el a másik két cipót is. A fonatokat sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, tetejüket felvert tojással megkenjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. félóra alatt megsütjük. Tálaláskor a szeleteket porcukorral hintjük meg. (Meggy helyett almatöltelékkel is készíthetjük.)