Menü

Legfrissebbek

Mézes krémes (Mézes zserbó)

pic

Hozzávalók:

a tésztához:
3 evőkanál méz
3 evőkanál tej
1 db tojás
5 dkg margarin
15 dkg kristálycukor
1 kiskanál szódabikarbóna
40 dkg liszt
a töltéshez:
25 dkg margarin
10 dkg búzadara
15 dkg porcukor
0,5 l tej
1-1,5 db citrom
15 dkg baracklekvár
a mázhoz:
5 dkg vaj
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
20 dkg porcukor
2 evőkanál tej

kb. 60 db/6778 kcal, 1 db/112 kcal


 

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit a liszt kivételével gőz fölött folyamatosan kevergetve, kb. 10 perc alatt krémesre főzzük. Amikor langyosra hűlt hozzáadjuk a liszthez, és összegyúrjuk. Négy részre osztjuk, és egyenként vékony lapokká nyújtjuk. Jól kikent, kilisztezett sütőlapon, vagy a tepsi hátán, 170 fokra előmelegített sütőben (légkeveréses sütő 155 fok) kb. 5-7 perc alatt aranybarnára sütjük. (Vigyázzunk, mert könnyen megég! Míg az egyik lapot sül, közben a másikat nyújtjuk.) A krémhez a tejet felforraljuk, beleszórjuk a búzadarát, és folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük.  A margarint a porcukorral habosra kikeverjük, apránként hozzáadjuk a kihűlt darát, a citrom reszelt héját és levét. Ha savanykásabban szeretjük, tehetünk még bele citromlevet, végül az egészet robotgéppel krémesre keverjük. A legalsó lapot megkenjük a krém felével, rátesszük a következő lapot, melyet lekvárral kenünk meg. A következő lapra rákerül a krém másik fele. A legfelső  lapot csokimázzal vonjuk be. A csokimázhoz a porcukrot, a kakaóport és a vajat csomómentesre keverjük. A forró tejjel leforrázzuk – rövid időre, a tűzre is tehetjük, hogy teljesen simára olvadjon - majd egyenletesen elkenjük a tésztán. A süteményt csak másnap lehet szeletelni, mivel addigra puhul meg a tészta.  Keskeny, hosszúkás szeletekre vágva tálaljuk. (Jó tanács: ha a mézeslapokat nehezen tudjuk kinyújtani (törnek, szakadnak), rövid időre – amíg langyosak nem lesznek – melegítsük a mikróban, és nyújtáskor bőven lisztezzük, hogy ne ragadjon.)