Menü

Legfrissebbek

Panettone

pic

Hozzávalók:

60 dkg liszt
20 dkg margarin
15 dkg kristálycukor
2,5 dl tej
5 dkg élesztő
3 db tojás
2 db tojássárgája
1 mokkáskanál só
1 db citrom reszelt héja
1 db narancs reszelt héja
csipet szerecsendió
25 dkg kandírozott Beach Flower gyümölcskeverék (narancs, citrom, cseresznye)
15 dkg mazsola
2 evőkanál porcukor
margarin a forma kikenéséhez

összesen: 5520 kcal

 

Elkészítés:

Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A margarint felolvasztjuk. A megkelt élesztőt, a langyosra hűtött margarint, a langyos tejet, a sót, a tojásokat és tojássárgákat, a kristálycukrot, reszelt citrom-, narancshéjat a liszttel összedagasztjuk. (Kissé ragacsos, lágy tésztát kapunk.) Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük. Ha a tészta megkelt hozzáadjuk a kandírozott gyümölcsöket, valamint az előzőleg beáztatott mazsolát. A sütőformát, mely egy egyenes, magas falú edény margarinnal kikenünk, beletöltjük a kalácstésztát, és egy órát újból kelesztjük. Végül a kalácsot 210 fokra (légkeveréses sütőben 190 fokra) előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd a sütőt 180 fokra állítva (légkeveréses 165 fok) kb. 40-50 perc alatt készre sütjük. (Azt, hogy a kalács belseje átsült-e tűpróbával ellenőrizzük. Ha sütés közben a teteje nagyon megpirulna, alufóliával fedjük le.) Formából kiborítva hűtjük ki, tetejét porcukorral meghintjük. (Ha nem kapunk olyan kandírozott gyümölcskeveréket, melyben cseresznye is van, akkor a cukrozott narancs és citrom mellé - ez általában mindig kapható - használhatunk néhány szem piros koktélcseresznyét is. Sütőformának egy 20 cm átmérőjű, 20 cm magas rozsdamentes acélból készült fazekat használtam. Egyébként lehet a tortakarikát is alufóliával vagy sütőpapír segítségével megmagasítani. Fontos: a sütőformát sohase töltsük meg teljesen, mert sütés közben a panettone jelentősen megemelkedik!)