Menü

Legfrissebbek

Rákóczi túrós

pic

Hozzávalók:

az omlós tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg margarin
2 db tojássárgája
10 dkg porcukor
1/2 db citrom reszelt héja
1/2 tasak vaníliás cukor
a töltelékhez:
50 dkg túró
2 db tojássárgája
10 dkg porcukor
1,5 db kissé szikkadt zsemle
1/2 db citrom reszelt héja
1/2 tasak vaníliás cukor
5 dkg mazsola
a tetejére:
4 db tojásfehérje
20 dkg kristálycukor
baracklekvár
porcukor

kb. 12 szelet/5742 kcal, 1 szelet/478 kcal

 

Elkészítés:

Először elkészítjük az omlós tésztát. A lisztet a margarinnal gyorsan összemorzsoljuk, hogy a margarin ne olvadjon meg. Ezután összedolgozzuk a porcukorral, tojássárgával, reszelt citromhéjjal. Ha a tésztát simára kidolgoztuk, a hűtőszekrénybe tesszük pihenni. Elkészítjük a túrótölteléket. A mazsolát kiválogatjuk, megmossuk, leszárítjuk. A zsemlét meghámozzuk, majd apró kockákra vágjuk. A tehéntúrót villával áttörjük, hozzáadjuk a cukrot és a tojássárgákat, majd - botmixerrel - krémesre kikeverjük.  Hozzákeverjük a mazsolát, zsemlekockát, citromhéjat és vaníliás cukrot. A pihentetett tésztát lisztezett deszkán 0,5 cm vastagra kinyújtjuk, a gyúrófa segítségével sütőlapra helyezzük, és villával megszurkáljuk. Ezután 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt világossárgára sütjük. (Nem szabad megpirulnia!) Ha a tészta kihűlt megkenjük a türótöltelékkel, és 150 fokos sütőben addig sütjük, amíg a túrókrém megszilárdul (kb. 15 perc). Kivesszük a sütőből, és elkészítjük tojáshabot. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, mielőtt teljesen megszilárdulna a hab, hozzáadjuk a cukrot. A tojáshabot habzsákba tesszük, és a tésztára átlósan, párhuzamos csíkokat húzunk. (A csíkok között tartsunk annyi távolságot, mint amennyi a habcsíkok vastagsága.) Ezután kb. 130 fokos sütőbe tesszük a tésztát - a sütő ajtaját résnyire hagyjuk nyitva -, és addig szárítjuk, amíg a tojáshab megszilárdul. (Lehetőleg a hab ne piruljon meg.) A sütőből kivéve finoman meghintjük porcukorral, majd a baracklekvárt habzsákba töltjük, és a habcsíkok közé fecskendezzük.