Menü

Legfrissebbek

Piskótaszelet

pic

Hozzávalók:

6 db tojás
6 evőkanál liszt
6 evőkanál kristálycukor
1 db citrom reszelt héja
1 kiskanál sütőpor
1 kisüveg lekvár (meggy, málna, ribizli, stb.)
az öntethez:
2 dl tej
5 dkg étcsokoládé
5 dkg kakaópor (cukrozatlan)
3 db tojás sárgája
10 dkg cukor
1 pohárka rum (vagy kevés rumaroma)
12 szelet/2613 kcal, 1 szelet/217 kcal

 

 

Elkészítés:

A tojásokat megmossuk, a sárgáját a fehérjétől külön választjuk. A tojás sárgákat a kristálycukorral fehéredésig keverjük, majd apránként hozzáadjuk a lisztet, és azzal is jól elkeverjük.  A tojásfehérjéket keményre felverjük,  kb. két-három evőkanálnyit a tojás sárgákhoz teszünk, alaposan összekeverjük, hogy a sárga krém állaga hígabb legyen.  Beleszórjuk a reszelt citromhéjat, majd óvatosan, hogy a hab ne törjön, hozzávegyítjük a maradék tojásfehérjét. A sütőformát vagy kisebb tepsit sütőpapírral kibéleljük – ha szilikonformánk van, azt nem kell – és beleöntjük a piskótamasszát. 180°-os (légkeveréses 165°) sütőben tűpróbáig sütjük. (Ha a beleszűrt tűre már nem ragad massza, akkor elkészült.) A formában vagy a tepsiben hagyjuk egy kicsit kihűlni, majd deszkára borítjuk, és ha használtunk, lehúzzuk a tésztáról a sütőpapírt.  Míg a piskóta sül, elkészítjük a csokiöntetet. A tejet felforraljuk. A tojás sárgákat, a cukorral, a kakaóporral és a felolvasztott csokival összekeverjük. Fokozatosan felhígítjuk a forró tejjel, majd vízgőz fölött - forráspontig hevítve - besűrítjük. (Forralni nem szabad, mert a tojás kicsapódik!) A tűzről levéve belekeverjük a vajat és a rumot/rumaromát. (Akinek nincs ideje bíbelődni az öntettel, öntetporból is elkészítheti.) A kihűlt piskótát megkenjük a lekvárral, félbevágjuk, és a két lapot a lekváros felükkel összeborítjuk. Megöntözzük a csokiöntettel, és kínálhatunk hozzá tejszínhabot is.