Menü

Legfrissebbek

Almatorta

pic

Hozzávalók:

A tésztához:
7 dkg. porcukor
14 dkg. vaj
20 dkg. liszt
1 db. tojás
1/2 csg. vaníliás cukor
A töltelékhez:
1 kg. alma
10 dkg. kristálycukor
3 db. tojás
1,25 dl. tejszín
1/2 db. narancs reszelt héja
1/2 csg. vaníliás cukor
½ db. citrom leve

Elkészítés:

A tésztát gyorsan összegyúrjuk, és hűtőbe tesszük, amíg a tölteléket előkészítjük. Az almákat meghámozzuk, elnegyedeljük, kivágjuk a magházát. Az elnegyedelt almák szélesebbik oldalát bevagdaljuk, ez szép mintázatot ad majd nekik. Az almákat felhasználásig citromos vízbe tesszük. A tejszínt a tojásokkal, cukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt narancshéjjal jól elkeverjük. Ha a tészta legalább félórát pihent a hűtőben, lisztezett deszkán kerek lappá nyújtjuk és kibélelünk vele 28 cm átmérőjű tortaformát. úgy hogy pereme is maradjon. Nem baj, ha szakadozik a tészta kézzel is szétnyomkodhatjuk. 200C°-ra előmelegített sütőben pár percig, halványsárga színűre elősütjük. Ha az elősütéssel elkészültünk, kivesszük a tésztát a sütőből, elrendezzük rajta a lecsöpögtetett alma negyedeket és leöntjük a tejszínes-tojásos keverékkel. Közben a sütőt 180C°-ra átállítjuk, visszatesszük a megtöltött tortát, és kb. 30-35 percig sütjük. Amikor kicsit kihűlt, porcukorral megszórva tálaljuk.