Menü

Legfrissebbek

Almás lepény

pic

Hozzávalók:

A tésztához:
35 dkg liszt
15 dkg porcukor
15 dkg margarin
2 db tojássárgája
1 csg sütőpor
annyi evőkanál tejföl, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk
csipetnyi só

A töltelékhez:
1,5 kg alma
10 dkg kristálycukor
ízlés szerinti őrölt fahéj
10 dkg darált dió
5 dkg mazsola

összesen: 21 db/4619 kcal, 1 db 219 kcal

.

Elkészítés:

Az almát meghámozzuk, lereszeljük – legjobb erre a galuskaszaggató – és megpároljuk, míg a levét el nem fövi. Azután hozzákeverjük a cukrot és a fahéjat, majd kihűtjük. A tésztához a hozzávalókat (liszt, porcukor, margarin, tojássárgája, sütőpor, tejföl, só) könnyen nyújtható tésztává összegyúrjuk, két részre vesszük (a tepsi oldalait is figyelembe véve az alsó lapot valamivel nagyobbra). A nagyobb részt kinyújtjuk, és - a tepsi oldalaira is felhúzva – a kivajazott tepsibe simítjuk. A lapot a darált dióval és a mazsolával megszórjuk, majd rákenjük a kihűlt párolt, fahéjas almapürét. Befedjük a másik lappal, a tészta tetejét tojássárgájával megkenjük, és villával megszurkáljuk. Kb. 40-45 percig sütjük. (légkeveréses 165º, normál sütő 180º) Ha kihűlt deszkára borítjuk, tetejét porcukorra meghintve, kockára vágva tálaljuk.