Menü

Legfrissebbek

Fejtett bableves

pic

Hozzávalók:

1 kg fejteni való bab
2 evőkanál finomliszt
2 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 db paradicsom
1 db TV paprika
1 db zellergumó
1 csokor zellerzöld
1 csokor petrezselyemzöld
4 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
2 pár debreceni
2 evőkanál zsír
só, pirospaprika
a csipetkéhez:
1 db tojás
liszt

 

Elkészítés:

A kifejtett babot 3 l vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a megtisztított feldarabolt répát, zellergumót, a behasított paradicsomot, TV paprikát, 2 gerezd fokhagymát, egészben a vöröshagymát, valamint a csokorba kötött zellerzöldet és a sót. Mikor már majdnem megpuhultak a hozzávalók, beletesszük a nagyobb darabokra vágott debrecenit is. A zsírból és lisztből zsemleszínű rántást készítünk, majd hozzáadjuk a lereszelt másik két gerezd fokhagymát. Amikor a fokhagyma illatát megérezzük, levesszük a tűzről, hozzákeverjük a pirospaprikát, és felengedjük kevés hideg vízzel. A rántást a levesbe keverjük, megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel. A csipetkéhez a tojást annyi liszttel gyúrjuk össze, hogy kissé keményebb tésztát kapjunk, majd a tésztát a levesbe csipkedjük. Tálaláskor, aki úgy szereti, tehet bele erős paprikát, tejfölt is.