Menü

Legfrissebbek

Bableves

pic

Hozzávalók:

30 dkg tarkabab
2 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 csokor petrezselyem
1 csokor zellerzöld
1 db TV paprika
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 szál füstölt kolbász/debreceni/füstölt hús, stb.
2 evőkanál liszt
Só, pirospaprika, olaj/zsír
a csipetkéhez: 1 db tojás, só, liszt
8 adag/2794 kcal, 1 adag/349 kcal

 

 

Elkészítés:

A tarkababot előző este beáztatjuk. Másnap a vizet leöntjük róla és 3 liter sós vízzel feltesszük főzni. Beletesszük a vöröshagymát, a TV paprikát, a hasábokra vágott zöldséget és a zellerzöldet. Amikor a bab félpuhára megfőtt, hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott kolbászt. Közben 1 tojásból, pici sóval és annyi liszttel, hogy jó kemény tésztát kapjunk, összeállítjuk a csipetkét, és egy tálcára kicsipkedjük. Mikor már majdnem puhára főtt a bab, elkészítjük a rántást. Egy kislábosban kevés olajat vagy zsírt forrósítunk, beleteszünk kb. 2 evőkanál lisztet és zsemleszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a megtisztított és lereszelt fokhagymát, mellyel pár másodpercig sütjük. (Vigyázzunk, nehogy megégjen!) A tűzről levéve rászórunk egy evőkanál pirospaprikát. és hideg vízzel felengedjük, majd a bablevesbe keverjük. Hozzáadjuk a csipetkéket és az apróra vágott petrezselymet is, addig főzzük, míg a csipetke meg nem puhul.