Menü

Legfrissebbek

Zöldbableves

pic

Hozzávalók:

50 dkg zöldbab
1 fej kisebb vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 pohár tejföl
1 evőkanál ecet
1,5 l csontleves (lehet leveskockából is)
1 csokor petrezselyem
2 csapott evőkanál liszt
3 evőkanál olaj
só, pirospaprika
a galuskához:
1 db tojás
só, liszt


 

Elkészítés:

A zöldbabot megtisztítjuk, megmossuk és részutosan kb. 1,5 cm-es darabokra vágjuk. Annyi sós vízben, amennyi ellepi, félpuhára főzzük. Az olajon az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük, rászórjuk a lisztet, és zsemleszínű rántást készítünk. A végén megfuttatjuk rajta a lereszelt fokhagymát, majd a tűzről levéve, belekeverjük a pirospaprikát, és felöntjük a hideg csontlével. A főzőlével együtt hozzáadjuk a zöldbabot, megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel. A tojásból, lisztből, sóból kicsit keményebb galuskatésztát keverünk, melyet kiskanállal a levesbe szaggatunk. Mikor a zöldbab megpuhult, a levest ecettel - ha szükséges sóval - ízesítjük, és a - forró levessel előzőleg felhígított - tejfölt is belekeverjük.